Elektrik Üretimi Düşerken, Tüketim Artıyor

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ GÖRÜLÜYOR

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi, bu yılın haziran ayında geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 5,4 azalarak 24 milyon 655 bin 321 megavatsaat seviyesine geriledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yayımladığı “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, bu üretimin yüzde 24,7’si ithal kömür santrallerinden, yüzde 19,5’i hidroelektrik santrallerden, yüzde 16’sı doğal gaz santrallerinden, yüzde 15,4’ü rüzgar santrallerinden ve yüzde 11,8’i linyit santrallerinden sağlandı. İzleyen sıralamada ise güneş, jeotermal, biyokütle, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil gibi diğer kaynaklar yer aldı.

TÜKETİM ARTIYOR

Faturalanan elektrik tüketimi ise aynı dönemde yüzde 2 artarak 22 milyon 510 bin 66 megavatsaat seviyesine ulaştı. Toplam tüketimin yüzde 37,3’ü sanayi, yüzde 27,3’ü kamu ve özel hizmetler ile diğer aboneler, yüzde 26’sı mesken aboneleri tarafından gerçekleştirildi. Tarımsal faaliyetlerin tüketim içindeki payı yüzde 7,7, aydınlatmanın payı ise yüzde 1,8 olarak kaydedildi.

TÜKETİCİ SAYISI VE KURULU GÜÇ ARTIYOR

Haziranda, elektrik tüketici sayısı da geçen yıl aynı ayla kıyaslandığında yüzde 2,2 artış göstererek 51 milyon 200 bin 934’e ulaştı. Bu süreçte sanayi tüketicilerinin sayısı yüzde 4, mesken tüketicilerinin sayısı yüzde 2,3, tarımsal faaliyet tüketicilerinin sayısı yüzde 2,2, kamu ve özel hizmetler ile diğer tüketicilerin sayısında yüzde 1,9 ve aydınlatma tüketicilerinin sayısında ise yüzde 1,5 artış yaşandı. Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü de bu dönemde yaklaşık yüzde 2,1 artarak 98 bin 301 megavat seviyesine ulaştı. Kurulu gücün dağılımında ise yüzde 24,9’u doğal gaz santralleri, yüzde 24,3’ü barajlı hidroelektrik santralleri, yüzde 13,5’i rüzgar santralleri, yüzde 10,6’sı ithal kömür santralleri, kalan kısmı ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oluşturdu.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Baraj Kapakları Kapatıldı, Esma Nur Arama Çalışmaları Yoğunlaştı

Sivas'ta Kelkit Çayı'na düştüğü düşünülen Esma Nur Hacıosmanoğlu'nu arama çalışmaları 21'inci gününe girdi. Kaza, 16 Mayıs'ta gece yarısı D-100 karayolunda meydana geldi.

Üç İlde Yarın Yerel Ara Seçim Yapılacak

Türkiye'nin üç şehrinde yarın yerel ara seçim yapılacak ve Tokat, Gümüşhane ile Nevşehir'de altı beldede belediye başkanı ile meclis üyeleri için sandık kurulacak. Ayrıca 362 mahallede muhtar ve ihtiyar heyeti seçimi yapılacak.

TOKİ 64 İlde 20 Bin Konutu Kurasız Satışa Sunuyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 64 ilde üretilen yaklaşık 20 bin konut, 15 Haziran 2026 ile 17 Temmuz 2026 tarihleri arasında kurasız ve başvuru önceliğine göre açık satışa sunuluyor. Satışlar Türkiye Halk Bankası ve Ziraat Bankası şubeleri üzerinden yapılacak.

Bursa’daki Boya Fabrikasında Yangın: Ekipler Sevk Edildi

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan bir boya fabrikasında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevleri görenlerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Benzine 53 Kuruş İndirim Yapıldı

Petroldeki düşüşle birlikte benzinin litre fiyatı 53 kuruş indirildi ve bugünden itibaren İstanbul'da 62,92, Ankara'da 63,89, İzmir'de 64,17, doğu illerinde 65,54 lira oldu. İndirim petroldeki düşüşe paralel.