Emeklilik yasi 2036’dan itibaren yükseltilecek

Hükümet, bütçeye 10 yilda 350 milyar dolar yük getiren sosyal güvenlik sisteminde köklü degisiklikler için çalismalarini sürdürüyor.

SSK, Bag-Kur ve Emekli Sandigi’nin açigini kapatmak için reformun sart olduguna isaret eden bakan, hazirladiklari sistemin maliyetleri kusaklar arasinda adil bir sekilde dagitmayi amaçladigini belirtiyor. Basesgioglu en önemli devrimin kurumsal yapida yeni teknolojilere dayali sisteme geçilerek yapilacagi müjdesini veriyor.

Bu sistemle saglik karnelerine ihtiyaç kalmayacak. Vatandaslik numarasi ile hastaneye girildiginde kisinin bütün bilgileri gözden geçirilecek. Bu ayni zamanda sosyal güvenlik numarasi olacak. Emekliligi gelen biri 10 dakika içinde ayliga baglanabilecek.

Bakan Basesgioglu, kamuoyunda en çok tartisilan konularin basinda gelen emeklilik yasi ile ilgili olarak, “Sanki hemen yasa çikar çikmaz emeklilik yasi 68’e çikiyor. Kesinlikle böyle bir sey yok. 2036 yilindan itibaren kademeli geçisle 2075 yilinda emeklilik yasi 68 olacak.” degerlendirmesini yapiyor. 2036’da Türkiye’de hayatta kalma beklentisinin artacagini belirten Bakan, bu tarihten itibaren kademeli olarak yasin yükseltilmesinin söz konusu olacagini söylüyor. Basesgioglu yanlis yorumlamalari açiga kavusturmak için su bilgileri veriyor: “58 ve 60 yasin sisteme tamamen hakim olabilmesi bile ancak 2023 yilinda mümkün olurken 68 yasin hemen gelecegini beklemek çok yanlis. Denilebilir ki; niye 2075, sana mi düstü 2075’i kurgulamak? Sosyal güvenlik kurgusu yapiyorsan 3 nesli bir arada görmen lazim. Baba, ogul, torun bunlarin hepsini resmin bütünü içinde görmek gerekir. Bu tarih geldigi zaman artik sigortalilarimiz 58 ve 60 yasindan daha düsük emekli olmayacak. Su anda 46 ve 44 yasinda kademeli geçisten dolayi emekli olunabiliyor. Yasa yürürlüge girdikten sonra çalisma hayatina girecekler yasla ilgili bölümden etkilenecek. Esas baz alinan 2035 yilidir.” Basesgioglu, reformun IMF’nin dayatmasiyla yapildigi iddialarina karsi çikiyor. “Biz koskoca reformu sadece 1 ve 2. gözden geçirmenin performans kriteri olarak göremeyiz.” diyen Bakan, Ali Babacan’in bu konudaki girisimlerinden övgüyle söz ediyor. Basesgioglu, yasanin 2006’nin Subat’inda çikmasi konusunda bir konsensüs saglandigini ifade ederek, böylece 1 ve 2. gözden geçirmelerin tamamlandigini ve kredinin serbest birakildigini kaydediyor. Su anda bu reformlarin kendilerini zorladigini söyleyen Basesgioglu, yasanin görüsme takvimi ile IMF’ye iyi niyet mektubu verme zamaninin ayni döneme denk gelmesini sansizlik olarak nitelendiriyor. Basesgioglu’nun verdigi bilgiye göre; Abdullah Gül’ün basbakan oldugunun ikinci haftasinda ilgili bakanlar sosyal güvenlik çalismasina baslandi; çünkü partinin acil eylem planinda hükümet programinda yer almaktaydi. Yeni reformlarla üç sosyal güvenlik kurulusuna tabi olan emekliler arasinda yasanan uçurumlarin da ortadan kalkmasi öngörülüyor. Basesgioglu, reformun Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde eskisi kadar büyük farklar olmayacagini aktardi: “Türkiye’de aylik baglama orani dünya ortalamasinin çok üstünde. Emekli Sandigi’nda brüt maaslari yüzde 3, Bag-Kur ve SSK’da 2,6 civarinda. Bunu dünya seviyesindeki standarda uygun hale getirmeye çalisiyoruz. Bunda da sert bir geçis yapmiyoruz. 2007 ile 2015 yillari arasi 2,6 olacak. Ondan sonra yine belli periyotlarla 2,5 daha sonra da 2’ye indirecegiz.”

Tüp bebek de sigorta kapsamina aliniyor

Çalisma Bakani Murat Basesgioglu, belli sartlarda belli yas araliginda tüp bebek uygulamasinin sisteme dahil edildigini belirtiyor. Türkiye’de tedavisi mümkün olmayan hastaliklara yurtdisinda tedavi imkani getirildigi bilgisini veren Bakan, Bag-Kur’la SSK arasinda söz konusu olan farkli uygulamalarin ortadan kaldirildigini dile getiriyor.

Sosyal güvenlik açigi yüzde 1 seviyelerine inecek

2005 yili itibariyla SSK, Emekli Sandigi ve Bag-Kur’un hazine transferi 22,5 katrilyon lira civarinda. Bakan Murat Basesgioglu, önümüzdeki yillarda GSMH’deki rakamsal oranlarin büyümesine göre bu rakamin degisecegini kaydediyor. 2015 yilina kadar bu açigin 1 puan düsürülmesinin planlandigini vurgulayan Bakan, “Önümüzdeki üç yil içerisinde GSMH’nin yüzde 4,5 seviyesinde korunmasi amaçlaniyor. Uzun vadede ise hükümet 2040’li yillarinda sosyal güvenlik açiginin yüzde 1 seviyelerine indirilmesini hedefliyor. Öngörülen emeklilik sisteminde herkesin çalisma hayatina girdigi günden emekli oldugu güne kadar adina yapilan kesintileri güncellestirmek suretiyle emekli maasi baglaniyor. Onun içinde 25 sene çalistiysa kendine baglanacak emekli ayligi ve aylik baglama orani farkli olacak. 30 sene çalistiysa hem kendi adina havuzda birikmis para fazla olacak hem de aylik baglama artacak.” diye konustu.

Futbola devam etseydim 1. Lig’den ekmek yerdim

Sosyal Güvenlik Reformu için yogun bir çalisma içinde olan Bakan Murat Basesgioglu, amatör futbol hayatindaki ilginç ayrintilari ilk kez Zaman’a anlatti. Basbakan Tayyip Erdogan’in, Kasimpasa’da top kosturdugu dönemde Kastamonu’da sahalarda Murat Basesgioglu firtinasi esiyordu. Kastamonuspor’dan sonra Istanbul amatör kümede ter döken Basesgioglu, üniversitelerarasi maçlarda da eski Milli Takim Teknik Direktörü Senol Günes’e rakip olmus. Üniversite milli takimina seçilerek Fransa’ya gitmesi gerekirken dersleri aksayacagi gerekçesiyle bundan vazgeçmis. Bu vazgeçis kendi ifadesiyle ‘futboldan ekmek parasi kazanacagi dönemlerin’ de sonu olmus. Hâlâ Meclis Futbol Takimi’nin en etkili oyuncularindan olan Basesgioglu, formunu korumak için spor yapmayi ihmal etmiyor. “Hâlâ ayni sekilde top oynayabilecegimi hissediyorum. Ancak demek ki; insanin duygulari daha genç olabiliyor.” diyebilecek kadar kendini dinç hisseden Murat Basesgioglu, Gençlerbirligi Baskani Ilhan Cavcav’in, “Gel seni 500 milyon dolara transfer edelim.” teklifini esprili bir dille yorumluyor: “Benim bakanlik ismimi kullanip reklam yapacakti. Daha sonra da son 10 dakika oynatip nöbetçi kulübesinde tutacakti.” Bakan, spor yasamina devam etmesi halinde “Bugün en çok para kazanan futbolcular arasinda olurdum.” diyerek iddiasini dile getiriyor.

Vatandasa 18 yasina kadar ‘devlet baba’ bakacak

Sosyal Güvenlik Reformu’nun önemli ayaklarindan Genel Saglik Sigortasi çok büyük bir dönüsüm projesine imza atiyor. Tibbi gerekliligi olmayan estetik müdahaleler, Saglik Bakanligi’nca akredite edilmemis alternatif tip disinda akla gelebilecek her türlü saglik riski Genel Saglik Sigortasi tarafindan karsilanacak. Anasi babasi bir sigorta kurumuna tabi olsun olmasin çocuklarin dogumdan 18 yasina kadar her türlü saglik hizmeti devlet eliyle yapilacak. 18 yas sonrasi ise prim ödeme gücü olan vatandaslar, yüzde 12,5 oraninda primini Genel Saglik Sigortasi’na ödeyecek. Prim ödeme gücü yok ise devletin belirledigi cetvelin altinda gelire sahip olanlarin borcunu sistem karsilayacak. Yeni getirilen sistemde ister kendi hesabina olsun isterse baska kuruluslarda olsun prim borcu olsa bile; acil hallerde, bulasici hastaliklarda, koruyucu saglik hizmetlerinde, is kazasi ve meslek hastaliklarinda saglik hizmetini sistem verecek.