Türkiye Merkez Bankası Başkanı’nın Mesajları
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ABD’de yatırımcılarla yaptığı görüşmede enflasyon, para politikası ve fiyat istikrarı konularında önemli açıklamalar yaptı. Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini belirtti. Bu yaklaşımın talep, kur ve beklenti kanallarından dezenflasyon sürecine destek olacağını vurguladı. Bunun yanında, Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen makroekonomik çerçevenin de dezenflasyona katkı sağlayacağına dikkat çekti.
Para Politikasının Sıkılaştırılması
Karahan, enflasyon görünümünün ara hedeflerden kayda değer bir şekilde ayrışması durumunda para politikalarının daha da sıkılaştırılacağını ifade etti. Ayrıca, enflasyonun ana eğilimini gösteren verilerin, dezenflasyon sürecinin devam edeceğini gösterdiği bilgisini paylaştı.
İhtiyatlı Faiz Kararları
Politika faizine yönelik atılacak adımların; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve beklentiler göz önünde bulundurularak, ara hedeflerle uyumlu bir şekilde ve dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak biçimde belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Karahan, bu kararların toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir anlayışla alınacağını kaydetti.
Aylık Hizmet Enflasyonu Beklentisi
Karahan, okula dönüş döneminin etkisiyle aylık hizmet enflasyonunda artış beklediklerini dile getirdi. TCMB Başkanı, sıkı para politikası duruşunun rezervleri de desteklediğine vurgu yaptı.