Özel çıkarlar ya da belli kişilerin yararı için yasa çıkarılmasının Anayasanın hukuk devleti ilkesine uymadığını belirten Sezer, zararın ödenmesi koşulunun kaldırılmasının da değişikliğin kamu yararı amacı taşımadığını gösterdiğini savundu. Sezer, Düzenlemede, zarara ilişkin hukuksal sorumluluğun saklı tutulduğunun belirtilmesi sonuca etkili değildir. Çünkü, cezanın konutta çektirilmesinin zorlayıcı öğesi olan zararın ödenmesi önkoşulu ortadan kaldırılmaktadır. dedi. TBMMnin 23 Şubatta kabul ettiği 5462 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasada Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa, Necmettin Erbakanın 2 yıl 4 aylık hapis cezasını, doğan Hazine zararını ödemesine gerek kalmaksızın evinde çekmesine imkan sağlıyordu.
Cumhurbaşkanı Sezer, veto gerekçesinde yasanın 75 yaşını bitirenlerden 3 yıl ya da daha az süreli hapse mahkum edilenlerin cezalarının konutta çektirilmesi için aranan hükümlünün sağlık durumunun, cezasının infaz kurumlarında çektirilmesine elverişli olmadığının tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerince verilecek raporla saptanması ve işlenen suç nedeniyle doğan zararın aynen iade, suçtan önceki duruma getirme ya da tazmin yoluyla tümüyle giderilmesi koşullarını ortadan kaldırdığına işaret etti. Söz konusu koşulların kaldırılmasını haklı kılacak nedenlerin açıklıkla ortaya konulamadığını öne süren Cumhurbaşkanı, tersine bir siyasal parti eski genel başkanının durumuna çözüm getirmek ve üzerine geçirdiği Hazine yardımını geri ödemeden cezasının infazını evinde sağlamak amacıyla yapıldığının tüm kamuoyu tarafından bilindiğini ifade etti. Sezer, şunları kaydetti: Hukuk devletinin tanımına giren birçok öğeden biri de kamu yararı düşüncesi olmaksızın, başka bir deyişle, özel çıkarlar için ya da belli kişilerin yararına olarak bir yasanın kabul edilemeyeceğidir. Kamu yararı amacı taşımayan yasaların, amaç öğesi yönünden Anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği açıktır. İncelenen yasayla 5275 sayılı yasanın 110. maddesinde yapılması öngörülen değişiklik, yukarıda açıklanan nedenlerle, öznel ve kişiye özgü niteliği karşısında hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Getirilen kuraldan kapsama giren ya da girecek olanların da yararlanacak olması, değişikliğin, zamanlaması itibarıyla bir siyasal partinin eski genel başkanı için yapıldığı, dolayısıyla kişiye özgü olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Ayrıca, getirilen kuralın kamunun değil, kişilerin yararını gözettiği göz ardı edilemeyecek bir olgudur. Cezanın konutta infazı için aranan, işlenen suç nedeniyle doğan zararın ödenmesi koşulunun kaldırılması, değişikliğin kamu yararı amacı taşımadığını göstermektedir. Düzenlemede, zarara ilişkin hukuksal sorumluluğun saklı tutulduğunun belirtilmesi sonuca etkili değildir. Çünkü, cezanın konutta çektirilmesinin zorlayıcı öğesi olan zararın ödenmesi önkoşulu ortadan kaldırılmaktadır.
AKPli Ergin: Erbakan yararlanamaz diye bir hüküm mü koyalım?
AK Parti, Sezerin vetosuna tepki gösterdi. Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, söz konusu yasanın kişiye özel düzenleme olmadığını belirtirken, Yasaya, Erbakan yararlanamaz diye ayrı hüküm mü koymak gerekiyor? dedi. Sezerin kendisine verilen yetkiyi kullanarak bugüne kadar 200den fazla hükümlüyü affettiğini hatırlatan Ergin, çoğu terör örgütü üyesi olan bu kişilerin af edildikten sonra güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğini anlattı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, Sezerin, kişiye özel yorumunu kabul etmeyeceklerini söyledi. Kişiye özel yasanın, bir kez, o kişi hakkında uygulanıp, biten yasa olduğunu ifade eden Kuzu, kamu yararı gözetilmedi değerlendirmesine de itiraz etti. Devletin alacağından vazgeçmediklerini kaydeden Kuzu, sadece alım şeklini değiştirdiklerini vurguladı. Kuzu, Önceki yasa, 11 trilyonu öde, göz hapsinden istifade et. Ödersen, göz hapsinde kalabilirsin, yoksa yatarsın diyordu. Biz şunu düşündük: Diyelim ki hapse girdi, burada kamu yararı ne olabilir? O yaşta bir kişi, parayı ödememek için hapse girdi… Biz (bunu ayıralım) dedik. Göz hapsinden, parayı öde ya da ödeme, yararlan. Hapse girme, evinde göz hapsinde tutul… Ama 11 trilyonu da devlet, başka alacaklarını nasıl alıyorsa öyle alır. diye konuştu.
Kazan: Hukukçu Cumhurbaşkanı kişiye özel olmadığını fark etmeliydi
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerin, Erbakanın cezasını evinde çekmesini sağlayacak yasayı iade etmesine sebep olan şahsilik ve eşitsizlik gerekçelerinin doğru olmadığını savundu. Kazan, Abdi İpekçi Parkında eylem yapan Uluslararası Nakliyeciler Derneğine destek verdi. Bir gazetecinin, Sezerin iadesini sorması üzerine Kazan, Sayın Cumhurbaşkanı bir hukuk adamı olarak bu kanunun şahsa özel olmadığını, tersine daha önceki kanunda mevcut olan bir eşitsizliği gideren yönü olduğunu fark etmeliydi. dedi. Daha önce kanunda, 65 ile 75 yaş arasındaki kişilere yönelik hükümlerin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Kazan, yeni kanunun, mevcut eşitsizliği giderecek nitelikte olduğunu savundu. Cumhurbaşkanının görev süresi içerisinde terör suçundan mahkum olmuş birçok insanı affettiğine dikkat çeken Kazan, Hep belli kesim ve çizgi üzerinde olan kişilerin cezalarını affederken, acaba Cumhurbaşkanı olarak görevini Anayasaya uygun olarak yapmış mıdır? diye sordu.