Erdoğan; ‘Sakın tavuk etine ambargo uygulamayın’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan vatandaşlara seslenerek, "Sakın tavuk etine ambargo uygulamayın. Geçende biz yedik her hangi bir şey söz konusu değil." dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti İstanbul İlçe kongrelerine katılmaya devam ediyor. AK Parti AK Parti Büyükçekmece İlçe Teşkilatı’nın Kaya Ramada Otel’de düzenlediği kongresine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik gidişatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan kuş gribinin vurduğu tavukçuluk sektörüne destek vermeye devam etti. Başbakan, vatandaşlara tavuk eti yemesi tavsiyesinde bulunarak, “Sakın tavuk etine ambargo uygulamayın. Marka olan, entegre tesislerde üretilmiş tavuk etlerini, marketlerden şuradan buradan alarak yiyin. Geçenlerde bizler yedik her hangi bir şey söz konusu değil. Sağlamız merak etmeyin.” ifadelerini kullandı.

Kuş gribi nedeniyle medyadaki yayınları eleştiren Başbakan Erdoğan, bunları tavukçuluk sektörünü dinamitlemeye yönelik adımlar olarak niteledi. Erdoğan, “Bir deli kuyuya taş attı, kırk akılı çıkartamadı. Bu iş de böyle. Güçlenmekte olan bir sektörü dinamitlemeye çalışanlara fırsat vermeyeceğiz.” dedi.

Başbakan Erdoğan iktidara geldikleri 3 Kasım 2002’den bugüne kadar, ekonomik gelişmeleri mutfaklara alınan ürünlerle ortaya koydu. 2002 yılında asgari ücreti 174 milyon lira olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, 2006 itibariyle asgari ücretin 380 YTL’ye ulaştığını kaydetti. Erdoğan, özelikle ev hanımlara seslenerek mutfak hesabını iyi yapmaları uyarısında bulundu. Erdoğan şöyle devam etti: “Biz göreve geldiğimizde asgari ücret, yani 2002 sonu asgari ücretle kilo hesabıyla 182 kilo ekmek alınıyordu. Şimdi ise 320 kilogram ekmek alınıyor. 2003’te asgari ücretle 190 kilogram, 2004’te 253 kilogram, 2005’te ise 294 kilogram ekmek alınıyordu. Artış yüzdesi ortada. Hanımefendiler hesabı siz yapın, inceleyin, araştırın. Makarna; 2002’de 172 kilogram makarna alınıyordu, 2006 itibariyle asgari ücretle 337 kilogram makarna alınıyor. Nereden nereye, yüzde 100’e yakın artış var. Tavuk; 2002 son itibariyle 69 kilogram tavuk eti alınabiliyorken, şu anda 144 kilo alınabiliyor. Efendim şu an kampanya var derseniz, size kuş gribi öncesi fiyatlarını da veriyim. 2005 itibariyle 132 kilo tavuk alınıyordu, gene yüzde yüz artış söz konusu. 2002 itibariyle 1445 yumurta alınıyordu, şimdi 3499 adet yumurta alınıyor. Artış yüzde 139. 126 kilo toz şeker alınırken, şimdi 185 kilo alınabiliyor. 29 kilo çay alınabiliyordu, şimdi asgari ücretle 47 çay alınabiliyor. Beyaz eşya fiyatlarında da ciddi düşüşler de söz konusu. Demek geri gitmiyoruz, hep ileri gidiyoruz. Gerçekleri görmeyenler var, nasıl görmezden geliyorsunuz? İnsaf edin. Bunlarda göz var görmüyorlar, kulak var duymuyorlar, dil var söyleyemiyorlar. Geçenlerde konuşuyorlar, ‘Mutfak tüpünü niye hesaba katmıyorsun?’ diyorlar. Tüpte dışa bağımlı olmamıza rağmen 2002’de fiyatı 17 milyon 378 bin’de olan tüpten 10 tane alınırken, bugün 27 YTL olan tüpten 14 tane alınabiliyor.”

Kredi kartı sorununa da değinen Erdoğan, yaşanan sorunları yeni yasayla çözmeye çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, “Kredi kartı olayında bu kadar düzensiz sistemi kim kurdu? Bunun hesabını bu şekilde kuranlardan sorun. Yeni bir kanun çıkartıyoruz, sıkıntıları aşağı çekmek istiyoruz. Adamın maaşı on lira, bankanın verdiği limit 90-100. Ondan sonra kim ağlıyor? Hem banka ağlıyor, hem ‘Gitti intihar etti’ diyor. Sorumlusu kim? Bunun üç tane sorumlusu var. 1. Bu sistemi böyle yanlış kuranlar, 2. Bu sınırsız limiti kullandıranlar, 3. Bu limiti böyle sınırsız kullananlar. Hepsi bunun sorumlusudur. Kalkıp ta burada kimse, AK Parti’ye fatura kesemez, böyle bir yetkisi de yok, hakkı da yok.” dedi.