ABD Başkanı George Bush'la bugün biraraya gelecek olan Başbakan Erdoğan görüşme öncesi beraberindeki heyetle bir değerlendirme toplantısı yaptı.
Erdoğan çıkışta yaptığı açıklamada, kaçırılan askerlerin tekrar birliklerine ve ailelerine kavuşmuş olmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan ayrıca Bush ile yapacağı görüşme sonrası yapılacak açıklamaların kamuoyunu rahatlatacağını zannettiğini söyledi.
POZİTİF DUYGULAR İÇİNDEYİM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile bugün yapacağı görüşmeyle ilgili olarak, ''Ben, yarınki toplantı öncesinde pozitif duygular içindeyim. Bu anlayışla bu toplantıya geldik'' dedi.
Recep Tayyip Erdoğan, ''İnanıyorum ki buradan da tabii en üst düzeyde sayın başkanla bu konuyu görüşerek, öyle zannediyorum görüşmeden sonra yapacağımız açıklama sizleri de kamuoyunu da rahatlatacak nitelikte olacaktır'' diye konuştu.
Erdoğan, konakladığı Ritz Carlton Oteli'nde gerçekleştirdikleri değerlendirme toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, irtibat kesilen 8 askerin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
''Onların tekrar ailelerine ve birliklerine kavuşmuş olmalarının memnuniyeti içinde bir değerlendirmesini yaptık. Ve bu değerlendirmeyle birlikte de gerek siyasi, gerek askeri ve gerekse diplomatik olarak hükümetimizin kararlı çalışmalarının neticesinde gerek Irak, gerekse ABD yönetimine, göstermiş oldukları bu müşterek çalışmadaki gayretleri sebebiyle teşekkür ediyorum. Basın mensuplarına da bu hassasiyetiniz sebebiyle süreç içerisinde ayrıca teşekkür ediyorum. Ve tabii bundan sonraki süreçte inanıyorum ki en azından şu anki süreç kadar önem taşıyacaktır. Gerek ülkemiz, gerekse milletimiz için bundan sonraki süreç de hayırlı olsun diyorum.''
Erdoğan, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Erdoğan, ''Askerlerin serbest bırakılması yarın başkan ile yapacağınız görüşmeyi ne yönde etkileyecek? Türkiye kamuoyunda bir ortak operasyon beklentisi var. Türkiye'nin kararlılığını gösterecek bir girişim olacak mı, olmayacak mı?'' sorusunu, ''Ben, yarınki toplantı öncesinde pozitif duygular içindeyim. Bu anlayışla bu toplantıya geldik. Bu pozitif yaklaşım içinde buradan da olumlu neticelerle döneceğimize ama bu konuda da kararlılığımızı biz sayın Condoleezza Rice ile de görüştük, paylaştık. İnanıyorum ki buradan da tabii en üst düzeyde sayın başkanla bu konuyu görüşerek, öyle zannediyorum görüşmeden sonra yapacağımız açıklama sizleri de kamuoyunu da rahatlatacak nitelikte olacaktır'' sözleriyle yanıtladı.
ABD Dışişleri Bakanı Rice ile yaptığı görüşmede tatmin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine bununla ilgili açıklamaları daha önce yaptığını hatırlatan Erdoğan, ''Olumlu gelişmelerdi. Olumlu görüşmeler yaptık. Atılan adımlar da Irak'a Komşu Ülkeler Zirvesi'nde yayınladığımız sonuç bildirgesinde görüldüğü gibi bana göre çok çok olumluydu. Hele hele bu zirveyle ilgili bir sekretaryanın kurulma kararının verilmiş olması çok büyük önem taşıyor'' diye konuştu.
8 askerin serbest bırakılmasıyla ilgili sorulan başka bir soruya da, ''Dediğim gibi şu anda ben pozitif duygular içinde yarınki toplantıya hazırlığımızı yapıyoruz'' yanıtını veren Erdoğan, ''Askerlerin serbest bırakılmasıyla ilgili birtakım görüntüler vardı, Öcalan resimleri altında'' hatırlatması üzerine de ''Bana göre bunların hepsi spekülatif. Kendilerine göre birşeyler kapmaya çalışıyorlar o kadar'' dedi.
Erdoğan, ''Bundan siz rahatsız oldunuz mu'' sorusu üzerine de, ''Hayır. Biz çünkü başından beri işin takipçisi olduk. Bu işin siyasi, diplomatik ve askeri boyutu vardır ve bu çalışmaları da biz bu çerçeve içinde yürütüyoruz dedik ve o şekilde yürütüldü. Hamdolsun bu sonuca varıldı. Şimdi bundan sonraki sonuç da tabii yine kendi çerçevesi içinde yürütülecektir'' diye konuştu.
Türkiye Beyaz Saray'da yapılacak olan görüşmeye kilitlendi.
ABD saati ile saat 13.00'de, Türkiye'ye göre ise 20.15'de başlayacak görüşme iki saat olarak planlandı.
Türk-Amerikan ilişkileri tarihindeki en kritik görüşmede, terör konusu Beyaz Saray'da tüm detaylarıyla masaya yatırılacak. Çantasında terör ile mücadeleyi götüren Başbakan Erdoğan, hükümetin tezkere yetkisinin gereğini yapmaktan çekinmeyeceğini ve bu yöndeki kararlılığını Bush'a iletecek. Ayrıca, terör örgütüne destekçi dernek ve kuruluşlara baskı yapılarak temizlenmesi talebinde bulunacak.
Erdoğan, kanlı terör örgütünün en büyük mali kaynağı olan kaçakçılığın önlenmesi için de Beyaz Saray'dan yardım isteyecek. Türkiye üzerinden uyuşturucu, silah kaçakçılığı yaparak büyük bir gelir elde eden terör örgütünün mali gelirinin kesilmesinin önemini anlatarak somut adımların atılmasını ifade edecek.
Tansiyonu düşürmek isteyen Washington yönetiminin ise, PKK ile mücadelede taahhüdü vermesi ancak sonuç için zaman istemesi bekleniyor.
Başbakan Erdoğan'ın yapacağı tarihi görüşmerdeki heyette en üst düzey askeri yetkililer bulunuyor. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdelen ile Genelkurmay Plan ve Prensipler Daire Başkanı Kenan Koçak da görüşmeye katılacak.