HIBELERİN ARTIRILMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Belirli şartları sağlayan eski hükümlü vatandaşlarımızın kendi iş yerini kurmaları için vermiş olduğumuz hibe destek tutarını 300 binden 435 bin liraya çıkardık” açıklamasında bulundu. Işıkhan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile birlikte, ‘Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İŞKUR Protokol Sözleşmesi İmza Töreni’ne katıldı. Tören, Ankara Hakimevi’nde gerçekleştirildi ve Ceza İnfaz Kurumu’nda eğitimin önemine vurgu yapan bir video gösterimiyle başladı. Etkinlikte, hükümlü ve yükümlü vatandaşların istihdama katılımı amaçlandı.
POLİTİKA VE HİZMETLER
Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak İŞKUR vesilesiyle başta kadınlar, gençler, engelliler ve uzun süreli işsizler gibi dezavantajlı grupların iş gücü piyasasına kazandırılması yönünde politika ve hizmetleri yerine getirdiklerini belirtti. “İşbirliği protokolünü hükümlülerin iş gücü piyasasına geçişlerinin kolaylaştırılması noktasında önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” sözleriyle iş gücü piyasası ile ilgili gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.
İSTİHDAMA ERİŞİMİN KOLAYLAŞTIRILMASI
Işıkhan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile İŞKUR arasında imzalanacak olan işbirliği protokolünün önemine vurgu yaparak, “Protokol ile tahliyesine bir ay kalan hükümlüler çalışma hayatıyla ilgili bilgilendirilecek” ifadesini kullandı. Hükümlülere danışmanlık hizmeti verileceğini belirten Işıkhan, İŞKUR’un sunduğu hizmetler hakkında bilgi edinmelerinin sağlanacağını söyledi.
KENDİ İŞİNİ KURMA DESTEĞİ
Daha önce engelli ve eski hükümlüleri çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen cezaların değerlendirilmesi doğrultusunda, eski hükümlülerin kendi iş yerlerini kurmaları için destek verdiklerini belirten Işıkhan, “300 binden 435 bin liraya çıkarılan hibe destek tutarı ile yalnızca istihdam sağlamıyor, girişimciliği de teşvik ediyoruz” açıklamasında bulundu. Bu süreçte 2014 yılından itibaren 2 bin 969 eski hükümlü vatandaşa yaklaşık 168 milyon lira hibe desteği sunulduğunu da ekledi.
EĞİTİM PROGRAMLARININ ETKİSİ
Işıkhan, “İŞKUR aracılığıyla yürütülen Aktif İş Gücü programları kapsamında hem meslek eğitim kurslarıyla hem de işbaşı eğitim kurslarıyla eski hükümlü vatandaşlara yeni beceriler kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi. Ayrıca, 2014 yılından bu yana mesleki eğitim kurslarından bin 647 ve işbaşı eğitim programlarından ise 2 bin 604 eski hükümlünün yararlandığını belirtmekte fayda var. Program, açılış konuşmalarının ardından bakanların protokolü imzalamasıyla sona erdi.