Curran, çabalarinin temelinde, sigara içilen sahnelerin bulundugu filmleri çok sik izleyen 10-14 yas grubundaki çocuklarin, tür filmleri daha az izleyen akranlarina göre sigara içmeye 2,6 kat daha egilimli olduklarini ortaya koyan bir çalismanin bulundugunu belirtti.
Hollywood çevreleri, filmlerde sigara içilen sahnelerin genellikle yönetmenler ve oyuncular tarafindan sanatsal bir tercih olarak ele alindigini belirtiyor.
Curran, gönderdikleri mektubun film yapimcilarina sansür getirmek amacini tasimadigini kaydetti. Amaçlarinin filmler araciligiyla gençlere ulasarak kendilerine sigaradan kaynaklanan saglik problemleri konusunda uyarici bir mesaj vermek oldugunu ifade eden Curran, ”Yönetmen ve oyuncularin sanatsal kaygilarini anliyoruz, ancak bu kamu sagligini ilgilendiren ve önleyebilecegimiz bir konudur” dedi.
Dartmouth Üniversitesi Tip Fakültesi ve Norris Cotton Kanser Merkezi tarafindan yapilan arastirma, çocuklarin sigara içmeye baslamasinda filmlerde sigara içilmesinin, sigara içen arkadas ya da ebeveynlerden daha çok etkisi oldugunu ortaya koymustu. ABD genelinde 6.522 sigara tiryakisi üzerinde yapilan çalisma, sigara içen her 100 çocuktan 38’inin filmlerden etkilenerek sigaraya basladigini gösteriyor.