Paris’teki eylemin sonunda polis ve öğrenciler arasında çatışma yaşandı. Polis, taşlarla saldıran öğrencilere cop ve göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Fransa Öğrenci Sendikası (Unef), 84 Fransız üniversitesinin 64’ünde boykot olduğunu ve eğitim yapılamadığını açıkladı.
Düzenlenen gösterilere lise öğrencilerinin de destek vermesi nedeniyle ülke genelinde çok sayıda lisede eğitim yapılamadı. Fransız Haber Ajansı (AFP) Paris’teki 110 lisenin 80’ninde boykot olduğunu duyurdu.
Öte yandan, Paris’te ‘elit okulları’ olarak bilinen Science Po ve Ecole Normale Sup öğrencilerinin de greve destek vermesi dikkat çekti. Geçtiğimiz kasım ayında göçmen kökenlerin gençlerin ayaklandığı Saint-Saint Denis bölgesinde lise öğrencileriyle güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı.
Yasayı çıkaran sağcı Dominique de Villepin hükümeti ise, gençlerin tepkisine rağmen geri adım atmıyor. Villepin, ‘diyaloğa açık olduğunu’ ilan etmesine rağmen yasanın yürürlüğe girmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor.
İyileştirmeler yapılması halinde bile yasayı kabul etmeyeceklerini açıklayan öğrenci sendikaları ise, yasa iptal edilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıklıyor.
Gençlerin isyanı, gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi hükümet için kritik bir sınava dönüşmüş durumda.
Fransız Parlamentosu’nda geçtiğimiz hafta onaylanan yasa 26 yaşından küçük gençlerin işe girmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor. ‘İlk İş Sözleşmesi’ (CPE) isimli yasa şirketlere işe aldıkları 26 yaşından küçükleri iki yıl süresince deneme ve gerektiğinde gerekçe göstermeksizin işten çıkarma hakkı veriyor.
Öğrenciler, hükümeti protesto etmek için cumartesi günü yeniden sokaklara inecek. Cumartesi günü işçilerin de destek için öğrencilere katılacağı bildirildi.
Fransa, yüzde 10 işsizlik oranıyla Avrupa’da en fazla işsizliğin yaşandığı ülke. Bu oranın gençler arasında yüzde 25’i aştığı bildiriliyor.