Son günlerde Firat Üniversitesi’nde görevli ögretim üyelerinin rektörlük seçimlerinde birinci seçilmesine ragmen cumhurbaskani kontenjanina takilarak seçilmeyen eski rektör Prof. Dr. Feyzi Bingöl’ün yandaslari oldugu gerekçesiyle ayrildiklari yönündeki iddalarina karsilik Rektör Muz’dan iddialara cevap geldi.
FÜ Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen basin toplantisinda konusan Rektör Hamdi Muz, 25 ögretim üyesinin tip fakültesinden istifa ederek batidaki çesitli üniversite veya egitim hastanelerini tercih etmelerini tamamen ekonomik nedenlere baglandigini öne sürdü.
Muz, “FÜ’ye bagli Firat Tip Merkezi Arastirma Hastanesi’nin disaridan alacagi konusunda bugünkü tarih itibariyle 19 milyon YTL alacagimiz var. Ödemeye hazir evrak tutarimiz 7 milyon YTL bulunuyor. Piyasaya olan borcumuz ise 5 milyon YTL kadar. Bunu yilbasina kadar çözemezsek, belki çok kati bir ifade olabilir ama hastanenin kapanmasi konumuna kadar gidilebilir. Borcumuzu ödeyebilmemiz lazim, hastanemizde yeterli kadrolu personel olmadigi için yogun bir sekilde bine yakin personelin giderleri döner sermayeden karsilaniyor. Özellikle hastanemizde çok büyük bir hemsire sikintisi çekiyoruz. Ögretim üyelerinin eksikligini bir sekilde telafi edebiliyoruz ama hemsire sikintisini bir türlü gideremiyoruz” dedi.
Kamuoyunda ögretim üyelerinin istifa ettigi ve önceki rektörün yandaslari oldugu ve sehirden ayrilip batidaki üniverseteleri tercih ettigi yönündeki iddialari da cevaplayan Muz, söyle devam etti: “Artik seçim bitti ben üniversitenin rektörüyüm. Oy veren veya vermeyenler konusunda bir ayirim yapmam sözkonusu degil. Neden diger fakültelerin ögretim üyeleri gitmiyor da tip fakültesinden ögretim üyeleri gidiyor bir de bu yönüyle bakalim. Devlet hastanelerindeki bir hekim üniversitelerdeki bir hekimden çok daha iyi maddi imkanlara sahip. Burdan ayrilip giden ögretim üyeleri diger ünivrsitelere de gitmiyor. Egitim hastenelerini daha çok tercih ediyor. Sadece bizim üniversite olarak degerlendirmeyelim. Dogu’daki üniversitelerden batidaki egitim hastanelerine hizla bir göç var. Erzurum ve Van’dan batiya dogru büyük bir gidis var. Bu iddialara katilmiyorum. Burdan gidisleri bir basamak olarak kullaniyorlar diye düsünüyorum. Ben bir tipçi olarak göçün en büyük gerekçesini ekonomiye bagliyorum. Batida bulunan üniversite veya egitim hastenelerinin ekonomik imkanlari daha çok iyidir.”
Batidaki ögrencilerin önceki yillara göre FÜ’yü tercih edip etmemesi konusunda bir soruyu degerlendiren Muz, bu oranin her geçen yil arttigini ve genel ortalamaya bakildigi zaman FÜ’de okuyan ögrencilerin yüzde 50’ye yakin üzerinde batili ögrencilerin geri kalanlarin ise Elazig ve çevre illerden ögrencilerin bulundugunu kaydetti.
Muz, ayni tercihin ögretim üyeleri için söyleyemecegini ve buraya gelen ögretim üyelerinin ise doçentlik kariyer belgesini aldiktan sonra ayrildigini dile getirdi. Muz, FÜ’nün ögretim üyeleri tarafindan bir basamak olarak görüldügünü söyledi.
FÜ’deki Iletisim Fakültesi’ne dekan atilamamasi konusunda ki bir soruya Muz, “Bu fakülteye neden dekan atmamamin nedeni sirf buraya iletisim kökenli birini atamak istedigimdendir. Tüm üniversitelerin rektörleriyle yaptigim görüsmelerimde iletisim fakültesine dekan ariyorum dedim onlar da arastiriyorlar. Ama halen basvuran olmadi basvuru olmamasinin nedeni de benden kaynaklandigi söylenemez. Iletisim fakültesi mezunu birini oraya atadigim zaman kadrolasma daha iyi olacaktir” diye konustu.
AK Parti Elazig Milletvekili Abdülbaki Türkoglu ise FÜ’den ögretim üyelerinin ayrilisini hem üzüntüyle ve hem de mutlulukla karsiladigini söyledi.
Türkoglu, FÜ’den ayrilan ögretim üyelerinin Elazig’in bir kaybi olarak degerlendirirken, gerekli sartlarin kendilerine sunulmamasi veya ekonomik nedenlerden dolayi ayrilma ihtimalinin olabilecegini belirtirken, baska üniversiteler veya egitim hastanleri tarafindan tercih edilmesini de mutluluk verici bir durum olarak degerlendirdi.