ZAMAN GAZETESİ:
Dünya dur diyor; İsrail Lübnana bomba yağdırmaya devam ediyor
İsrail, uluslararası tepkilere rağmen Lübnanı bombalamayı sürdürüyor. İsrail askerinin Hizbullah tarafından kaçırılması üzerine başlatılan saldırılarda 66 sivil hayatını kaybetti.
Tel Aviv yönetimine sesini yükseltmeye başlayan ülkeler ise operasyonun durdurulmasını istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çatışmalara acilen son verilmesi çağrısında bulundu. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrailin sivil kayıplara sebep olmak ve altyapıya zarar vermekten kaçınmasını istedi. Lübnan Başbakanı ile görüşen ABD Başkanı Bush da, İsraile baskı yapacağı sözü verdi. AB ise çatışmaların yayılmasından endişe ettiğini açıkladı. Dönem başkanı Finlandiyanın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Durum çok kötü ve daha da kötüleşme olasılığı var. Çatışma Suriyeye yayılabilir. Bu, kabul edilemez ve sonuçları kontrolden çıkabilir. dedi.
İsrailin saldırılarına bir tepki de İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlundan geldi. Ortadoğu gündemli Abant Platformunun açış konuşmasını yapan İhsanoğlu, Yaşananlar dehşet verici. İsrail politikaları, bölgeyi hızla felakete sürüklüyor. değerlendirmesinde bulundu. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise saldırıları durdurmak için, kaçırılan iki askerin serbest bırakılmasını, roket saldırılarının durdurulmasını ve Hizbullahın silahsızlandırılmasını öngören BM kararının uygulanmasını şart koştu.
HÜRRİYET GAZETESİ:
AIDS gibi öldürdü
Çorum Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinde görevli hemşire 30 yaşındaki Nazlı Yazıcı, kene tarafından ısırılan Narin Şimşek adlı kadın hastadan kan alırken iğne koluna batınca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanıp yaşamını yitirdi. Kenenin ısırdığı Narin Şimşek de sevkedildiği Ankarada kurtarılamadı.
Yozgatın Aydıncık İlçesinde yaşayan ve geçen perşembe günü yüksek ateş şikayetiyle Çorumun Alaca İlçesi Devlet Hastanesine götürülen 7 çocuk annesi 49 yaşındaki Narin Şimşek teşhis konulamayınca Çorum Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesine sevk edildi.
Şimşekten kan örneği alınırken şırınga iğnesi yanlışlıkla hemşire Nazlı Yazıcının koluna battı. Yapılan testlerde Narin Şimşekin kanında keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü saptandı ve Ankaraya sevkedildi. Narin Şimşek, Ankara Numune Hastanesinde yapılan müdahalelere karşın cumartesi günü yaşamını yitirdi. Bu arada Narin Şimşeke teşhis koyma aşamasında temas eden servis görevlilerine de kan tetkikleri yapıldı ve kan alırken koluna iğne batan evli ve 3 çocuk annesi servis hemşiresi Nazlı Yazıcının kan örneği pozitif çıktı. Bunun üzerine Nazlı Yazıcı da hemen Ankaraya sevkedildi.
SABAH GAZETESİ:
Tutuklansa o yaşıyordu
Fundaya tecavüz edip öldürmekten tutuklu Erdal Sansa daha önce iki kadına saldırdı, yakalandı ama salıverildi.
İstanbulda Gaziosmanpaşada 11 yaşındaki Funda Bekere tecavüz edip 72 tornavida darbesiyle öldürdüğü iddiasıyla yakalanan Erdal Sansanın suç dosyası kabarık çıktı. Sansa, bir kadını bıçakladı, sonra yine felçli bir kadına saldırdı ancak hep serbest kaldı. Sonra da Fundayı öldürdü.
Sansanın bıçakladığı 51 yaşındaki Fatma Can o anı SABAHa korkuyla anlatırken isyan etti: “Bu adam o zaman tutuklansa minik Funda bugün yaşıyor olacaktı. Bu caniyi nasıl serbest bıraktılar. İşin içinde para mı döndü bilmiyorum.” “1.5 yıl önce gece elektrik kesilince eşimin işyerinde bana saldırdı. Peş peşe başıma sapladığı bıçak kırılınca kaçtı. Belki o kıza yaptığını bana da yapacaktı, hâlâ tek başıma sokağa çıkamıyorum.”
MİLLİYET GAZETESİ:
Savaş rüzgarı
Lübnandaki operasyonu genişleterek sürdüren İsrail, Beyrut Havaalanını üçüncü kez vururken, Beyrut-Şam karayolunu da bombaladı. Saldırılarda ölen sivil sayısı 66ya ulaştı.
İsrailin Lübnana yönelik saldırıları üçüncü gününde artarak devam etti. Lübnan Parlamentosunda da önemli bir güç olan Şii Hizbullah Örgütünün 2 İsrail askerini kaçırmasının ardından, karadan Lübnan sınırını geçen ve havadan başkent Beyrut çevresini bombalayan İsrail, Beyrut Havaalanının pistlerini ve binalarını dün üçüncü kez vurdu. İsrail uçakları, Beyrutu Suriyenin başkenti Şama bağlayan karayolunun yanı sıra bir de enerji santralını hedef aldı. İsrailin yol ve havaalanlarına saldırılarla Hizbullaha Suriyeden silah sevkiyatını önlemeye çalıştığı belirtiliyor.
TAKVİM GAZETESİ:
Ağlıyoruz be Memedim
Hepiniz mektuplarınızda, “Ben şehit düşersem ağlamayın” diyordunuz. Ama 5inizi de böyle görmek isyan ettiriyor, ağlıyoruz be aslanlar.
Yüreksiz hainler Bitliste mayınlı pusu kurdu. 5 korkusuz Memedimiz; Üstçavuş Hakan Toydemir, Uzman çavuşlar Hayrettin Karabıyık, Ramazan Okur ile erler Nurdoğan Zorgün ve Erdal Kavallı oracıkta şehit düştü.
Balıkesir, Kahramanmaraş Ankara, Sivas ve Bursada yas var. Analar-babalar “Vatan sağolsun” deyip ağlarken, dün Bitliste şehit töreni vardı. Bayrağını kapan koştu. Asker ve vatandaş, şehitleri için gözyaşı döktü.
RADİKAL GAZETESİ:
Generali kim dinledi?
Tümgeneral Taşkesenin istifasına yol açan telekulak skandalı derinleşiyor. Gerekli donanıma sahip tüm kurumlar Biz yapmadık diyor. Yasadışı dinleme kayıtlarına TSKnın niçin itibar ettiği de meçhul!
İnsan gazetecilik yapınca, Ankarada uzun süre bulununca ve Türkiyenin sorunlu bölgelerinde zaman zaman turlar atınca ister istemez çok sayıda orta ve üst rütbeli subayla da tanışıyor.
Eğer meslekte yeterince uzun süre kalırsanız, albayken tanıdığınız birinin orgeneralliğe kadar yükseldiğine, hatta önemli komuta mevkilerinden birine geldiğine bile tanık olabilirsiniz.
Son günlerde silahlı kuvvetlerden istifa ederek erken emekliye ayrılmasıyla adı gazetelerde çok geçen emekli Tümgeneral Reha Taşkesenle o albay olarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirele başyaver olduğunda tanıştım. Birlikte çok ama çok enteresan dönemlerine tanık olduk Türkiyenin. Reha Taşkesen, Köşke Güneydoğudan, terörle mücadelenin en ön saflarından gelmişti. Bölgeyi karış karış, köy köy tanıyordu.
AKŞAM GAZETESİ:
Paşayı dinleyen devletin içinde
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesenin istifasıyla gündeme gelen telefon dinleme olayıyla ilgili sert açıklamalar yaptı. Baykal, Genelkurmayın yaptığı açıklama karşısında dinlemeyi bu kurumun yapmadığı, devletin içinde bir birimin komutanı dinlediği anlaşılıyor dedi. Baykalın, Taşkeseni istifaya götüren telefon dinleme olayıyla değerlendirmeleri şöyle:
Şemdinli, Danıştay saldırısı, Atabey Çetesi ve bu çete ile TSK mensuplarının ilişkilendirilmesi derken, şimdi de bu durum. Komutan olayı bu zincirin son halkasıdır.
Uzun süreden beri devletin içinde kaygı verici bir tablo olduğunu söyledim. Maalesef şimdi devlet kadroları içinde gerçekleştirilmiş olan mevzilenmenin, şimdi karşılıklı bir çatışma aşamasına doğru tırmanabileceği anlaşılıyor.
Bu kadrolaşma sonucunda taraflarca yer yer deneme atışları yapılıyor. Çok kaygı verici bir olaydır. Genelkurmayın yaptığı açıklama karşısında dinlemeyi bu kurumun yapmadığı da açıkça anlaşılıyor. Devletin içinde bir birimin komutanı dinlediği anlaşılıyor. Komutanın açıklamalarında ise bu olayı hazmedemediği ve bu tertibi alenileştirerek belki başka mecralara ulaşmasını önlemeye çalıştığı görülüyor.
TSKnın sistematik bir biçimde dinlendiği ve bir açık arandığı, bir fırsat kollandığı görülmektedir. Bu dinlemenin sistematik, yaygın ve teknolojik bakımdan ileri bir dinleme olduğundan da hiç kuşku yoktur.
STAR GAZETESİ:
Beyaz kumru
Melisin, tuvaletinde uyuşturucu aldığı Beyoğlundaki Rush Barın işletmecisi Serdar Akartuna ilk kez stara konuşarak, Hollandadan gelen haplar sadece 3 liradan satılıyor dedi. Hapların gençler arasındaki adı; Beyaz Kumru..
UYUŞTURUCU kurbanı Melisin, ölmeden önce arkadaşlarıyla birlikte en son uğradığı mekan: Rush Bar… Dün gece, İstiklal Caddesinde Rush Barı aradık ve bulduk…. Melisin öldüğü gece 400ü aşkın gencin eğlendiği bar derin bir sessizliğe gömülmüştü… Görevliler dışında ziyaretçisi yoktu… Adı bir anda uyuşturucuyla anılan Rush Barın işletmecisi Serdar Akartuna sessizliğini ilk kez star için bozdu. Akartuna, Beyoğlunda yaşanan uyuşturucu gerçeğiyle ilgili bakın neler anlattı:
Beyoğlundaki uyuşturucu trafiği 5 yıl önce başladı. Gençlerin kullandığı haplar Hollandadan geliyor. Sadece 3 liradan satılıyor. Bu işin arkasında dış güçler var. Kapıdaki bodyguardlar hap kullanan gençleri gözlerinden anlıyor. Ve kesinlikle içeri almıyor. İçeride uyuşturucu kullandığı anlaşılan gençler kibarca kenara çekilip, dışarı çıkarılıyor. Bizim mekân işletmecisi olarak bu konuda yapabileceğimiz başka bir şey yok. Uyuşturucu trafiği engellenemez. Bu konuda polis de bir şey yapamaz.
TÜRKİYE GAZETESİ :
Orta Doğuda ateş yayılıyor
İsrail bölgede meydana gelen gelişmelerden Şamı sorumlu tutarken, İran Devlet Başkanı Ahmedinecad, Suriyeye yönelik bir İsrail saldırısını bütün İslam âlemine yapılmış bir saldırı olarak kabul edeceklerini ve çok sert bir karşılık vereceklerini söyledi. İsrailin, Kaçırılan askerlerimiz İranda iddiası ise bu ülke tarafından reddedildi.
Filistinli direnişçiler tarafından kaçırılan askerini bahane ederek Gazzeyi işgal eden İsrail, iki askeri de Hizbullah tarafından kaçırılınca Lübnanı ablukaya aldı. Kaçırılan askerleri gerekçe göstererek geçtiğimiz çarşamba günü Lübnana giren İsrail operasyonlarına hız kesmeden devam ediyor. Son saldırılarla birlikte Lübnanda ölen sivillerin sayısı 60ı geçti, yüzlerce kişi de yaralandı. İsrail dün sabaha karşı Beyrut-Şam karayolu, Beyrut Havaalanı ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesine ait bir üssü bombaladı.
Ülkeyi hava, deniz ve karadan ablukaya alan İsrail, gece boyunca başkent Beyrutu vurdu. Beyrutta altyapı ağır hasar görürken birçok bina da alevler içinde kaldı. İsrail operasyonları özellikle Arap dünyasının büyük tepkisini çekti. İran, İsrailin Suriyeyi de vurması halinde çok sert karşılık göreceğini bildirdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, Lübnana yönelik saldırıları daha da artırması için orduya emir verdi.
YENİ MESAJ GAZETESİ:
Kınayamadılar
AKP hükümeti, Endonezya, Rusya ve Fransa kadar olamadı. İsrailin bölgede başlattığı şiddeti kınayamayan hükümet, ateşkes çağrısında bulunmakla yetindi. Hükümet, Türk vatandaşlarını Lübnana gitmeme konusunda da uyardı.
Türkiye hemen yanıbaşında cereyan eden İsrail şiddetine karşı kayıtsız kalmaya devam ediyor. Endonezya, Rusya ve Fransadan İsrailin başlattığı şiddeti kınayan açıklamalar gelirken, AKP hükümeti tarafları karşılıklı ateşkese davet etmekle yetindi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrailin Lübnana yönelik saldırılarıyla ilgili olarak, herkesi süratli bir şekilde ateşkese davet ettiğini bildirdi.
İsraili kınayamayan hükümet, Türk vatandaşlarını Lübnana gitmeme konusunda da uyardı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Lübnana seyahat etmeyi öngören vatandaşlarımızın, Ortadoğuda son günlerde meydana gelen olumsuz gelişmeler çerçevesinde Lübnandaki deniz ve hava limanlarınınkullanılmaz hale geldiğini de dikkate alarak, seyahat programlarını ertelemeleri uygun olacaktır denildi.
YENİ ŞAFAK GAZETESİ:
Deşildikçe şüphe büyüyor
Tümgeneral Taşkesen, istifasına gerekçe olarak yaptığı ilk açıklamada TSKyı eleştirip özel yaşamı ve icraatlarının sorgulanmasını onuruna yediremediğini belirtirken dün ise “Silahlı Kuvvetler ve Orgeneral Büyükanıta zarar gelmesin diye istifa ettim” dedi.
Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesenin istifa gerekçesinin arkasındaki esrar büyüyor. İstihbarat teşkilatları Taşkesenin telefonlarını kendilerinin dinlemediğini açıklayınca gündeme kurum için hesaplaşma ihtimali geldi. Taşkesenin istifasının ardından Genelkurmaydan özel yaşamı ve icraatlarıyla ilgili kapsamlı bir sualname yollanıp savunması istendiği, tümgeneralin siciline yansıyacak bu sorular karşısında emekliye ayrılmayı seçtiği belirtilmişti.
Reha Taşkesen istifa ettikten sonra yaptığı ilk açıklamalarda özel hayatıyla ilgili sorgulanmayı onuruna yediremediğini belirterek “Ömrümü verdiğim teşkilat, benim güvenimi, vatanseverliğimi, haysiyetimi ve onurumu sorguluyordu. Evladına bu tip ithamlarda bulunan babanın yanında kalmamın doğru olmadığını düşünerek, Türk Silahlı Kuvvetleri”nden istifa etmeye karar verdim” demişti.
H. O TERCÜMAN GAZETESİ:
Sınır ötesi paniği
PKKnın durmayan kanlı eylemleri Mehmetçike tek seçenek bıraktı: Sınır ötesi operasyon. Talabani ve Barzani telaşlandı.
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, IKDP Lideri Mesut Barzani ile Erbilin Selahattin kasabasında bir araya geldi. İki lider toplantıda, Kuzey Irak ile merkezi Irak Hükümeti arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Talabani, yeni Irak hükümetinin, Saddam döneminde imzalanan antlaşmaları kabul etmediğini yineledi.
Geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Nur El Malikinin de ziyaret ettiği Erbil, dün de Kürt liderlerin toplanmasına sahne oldu. Temaslar sonrası kameralar karşısına geçen Talabani ve Barzani, Irak Hhükümeti ile yerel idare arasında herhangi bir sıkıntı olmadığını açıkladı. Irak Devletbaşkanı Talabani, Neçirvan Barzani yönetimindeki yerel hükümetin başarılı bir şekilde çalıştığını savunarak, El Malikinin temaslarının da oldukça verimli geçtiğini duyurdu.
BUGÜN GAZETESİ:
Hazar Akdenize kavuştu
Türkiyeyi petrol terminali haline getirecek proje için rüya dendi. Engellemek için herkes elinden geleni yaptı. Geçen 15 yılda bölgede dengeler değişti Darbeler ve renkli devrimler bile yolunu kesemedi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının son durağı olan Ceyhana petrolün ulaşması nedeniyle dün tarihi bir açılış yaşandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın ev sahipliğinde Asrın Projesi olarak adlandırılan hattın açılış törenine, 32 ülkeden bakan veya bakan yardımcıları katıldı.
Tören, Haydar Aliyev Terminalinde, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla start aldı. İstiklal marşlarının ardından hattın yapım sürecinin anlatıldığı film gösterildi. Ardından kürsüye BTC Yönetim Kurulu Başkanı Michael Townshend çıktı.
FOTOMAÇ GAZETESİ:
Şov 19.07de
Sarı-lacivertli kulüp, 100. yıl kutlamalarının resmen start alacağı 19 Temmuz günü (19.07.2006) saat 19.07de transfer bombalarını patlatacak. 1907de kurulan F.Bahçe için 19.07 tarihi bir gün olacak.
Yöneticiler, 19 Temmuz Çarşamba günü Roberto Carlos, Sol Campbell, Luis Fabiano, Lugano, Oliveira, Da Silva Nilmar, Trezequet ve Baptista gibi yıldızlardan en az ikisinin Fenerbahçeli olduğunu duyuracaklar.
Fenerbahçede 100. yılın süper transferlerinin açıklanacağı gün belli oldu: 19 Temmuz Çarşamba saat 19.07… 1907de kurulan Fenerbahçede 100. yıl kutlamaları da 19 Temmuzda (19.07) resmen start alacak. Yönetimin, sarı-lacivertli taraftarlara büyük bir sürprize hazırlandığı ve 19 Temmuzda saat 19.07de bomba transferleri kamuoyuna duyuracakları belirtiliyor.
FANATİK GAZETESİ:
Aslana süper Ganalı
Ön libero için Geretsin istediği isimlerle bir türlü anlaşamayan G.Saray, Gana Milli Takımının genç yıldızı Muntariye kanca attı.
Geretsin raporu doğrultusunda Gravesen, Maniche ve Tudorun işini bitirmek için büyük çaba sarfeden ancak şu ana kadar başarılı olamayan Galatasaray, İsveçli Tobiah Linderothun ardından Ganalı Muntariyi de listeye aldı. Dünya Kupasında Gana Milli Takımı ile başarılı bir performans gösteren 22 yaşındaki yıldıza teknik direktör Eric Geretsin de onay verdiği öğrenildi.