“Gazze’de Hamas’ın Rolü Olmayacak”

MAHMUD ABBAS’IN ULUSLARARASI KONFERANSTA VERDİĞİ MESAJ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde yapılan “Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi Konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferansı”na, ABD’nin vizesini iptal etmesi sebebiyle video mesaj ile katıldı. Abbas, Filistin yönetiminin şeffaflık ve hukukun üstünlüğünü güçlendiren kapsamlı bir reform gündemine bağlılığını yineleyerek, Gazze Şeridi’ndeki savaşın sona ermesinden sonra bir yıl içinde devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri yapma sözü verdi.

GEÇİCİ ANAYASA TALEBİ

Otoriteden devlet yapılanmasına geçiş süreci için geçici bir anayasa taslağı hazırlayacağını belirten Abbas, bu taslağın Filistin Kurtuluş Örgütü’nün siyasi programına ve uluslararası meşruiyete bağlı olmayan hiçbir tarafı ya da kişiyi kapsamayacağını açıkladı. Ayrıca, bu sürecin uluslararası gözetim altında olacağını vurguladı. Abbas, bu yıl temmuz ayında BM Genel Kurulu’nda geniş bir destekle kabul edilen tarihi New York Deklarasyonu için duyduğu minneti ifade ederek, bu adımın insani felaketi sona erdirmek ve bağımsız bir Filistin Devleti kurma amacına yönelik taşıdığı önemi çok önemli buldu.

HAMAS’IN ROLÜ VE GAZZE YÖNETİMİ

Gazze’deki ateşkes için Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuk çabalarını öven Abbas, Mısır ve Ürdün’ün zorla yerinden edilmiş Filistinlileri kesin bir dille reddetmesini takdir ettiğini belirtti ve bu tutumun uluslararası topluma da örnek olduğunu ifade etti. Filistin devleti, Gazze’deki yönetim ve güvenlikten sorumlu olan tek meşru otoriteyi oluşturduğunu söyleyen Abbas, Hamas’ın bu yönetimde hiçbir rolünü kabul etmeyeceğini ve tüm grupların silahlarını Filistin Yönetimi’ne teslim etmesi gerektiğini vurguladı. Abbas, “Hamas’ın Gazze yönetiminde hiçbir rolü olmayacak. Hamas ve diğer gruplar silahlarını Filistin Yönetimi’ne teslim etmelidir” dedi. Filistin’in giderek artan tanınma dalgasını memnuniyetle karşılayan Abbas, henüz tanımama adımı atmamış ülkeleri Filistin’i tanımaya ve Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunu desteklemeye çağırdı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Boş Arazide Erkek Cesedi Bulundu

Nazilli Yeşil Mahalle 384 Sokak'taki boş arazide sürüsünü otlatan bir çoban, yerde hareketsiz yatan kişi gördü. Çoban hemen durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi.

İran, İsrail’e Yeni Saldırı Dalgası Başlattı

İran, İsrail'e yönelik yeni bir füze saldırısı başlattığını duyurdu. İsrail hava savunma sistemleri devreye girdi.

Üç İlde Seçim Sonuçlandı, AK Parti 4, MHP ve CHP Birer Belde Kazandı

Tokat'ın Yolüstü, Çevrecik, Bağtaşı ve Kuşçu beldelerinde vatandaşlar sandık başına gitti. Nevşehir'in Mustafapaşa beldesi ile Gümüşhane'nin Tekke beldesinde de seçimler yapıldı.

İrfan Can Eğribayat Fenerbahçe’ye Dönüyor

Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, transfer dönemi çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Geçen sezonun devre arasında Fenerbahçe'den kiralanan İrfan Can Eğribayat ile yola devam edilmeyeceğini duyurdu.

Kocası Tarafından Bıçaklanan Kadın Hayatını Kaybetti

Erdal K., Diliskelesi'nde eşi Elif K. ile evde başlayan tartışma sonrası sokağa taşan kavgada eşini bıçaklayarak öldürdü. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.