Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, ara sıra istikrarsızlık doğurabilecek gelişmeler yaşandığını belirterek, hükümetin bu olumsuzlukları idarede hayli başarılı bir yol takip ettiğini söyledi. Hükümet politikalarından memnun olduklarını kaydeden Kocabıyık, Siyasal krizler iyi yönetiliyor. dedi. Ahmet Kocabıyık, Borusan Holding yıllık bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada 2005’in Türkiye açısından her bakımdan başarılı bir yıl olduğunu vurguladı. Olumlu gelişmeler yanında bazı yapısal sorunların da bulunduğunu ifade eden Kocabıyık, bunları genç nüfusa göre yetersiz istihdam, orta kademe meslek eğitimi, sosyal sigorta sistemi ve kayıt dışı istihdam olarak sıraladı. Aynı şekilde yüksek cari açık ve aşırı değerli YTL gibi ince ayar gerektiren güncel ekonomik sorunların da varlığına işaret eden Kocabıyık, şöyle devam etti: “2005’te yaşanan başarılar bana büyük bir dönüşümün eşiğinde olduğumuzu düşündürüyor. Bu dönüşümün yeni hedefi gelişmekte olan ülkeler ligi’nden çıkıp bir üst kategoride yer alabilmektir.” Kocabıyık, Türkiye’nin uzun vadeli hedefleri olması gerektiğini de vurgulayarak 2007’de ne olacak, 2010’da Türkiye’nin konumu nedir, nasıl bir ülkede yaşayacağız? Böyle bir vizyonumuz yok. dedi.
Kocabıyık, Borusan olarak 2002’de hazırladıkları 5 yıllık strateji plânında tespit ettikleri 2 milyar dolarlık konsolide ciroya 2 yıl önce ulaştıklarını kaydederek, şu sıralar yeni bir strateji hazırlığı içinde olduklarını belirtti. Hedef ise kârlılığı koruyarak ciroyu 5 milyar dolara çıkarmak. Holdingin İcra Kurulu Direktörü Agah Uğur da, gelecek 5 yıl içindeki yatırım hedeflerini yüzde 70’i Türkiye’de olmak üzere 600 milyon dolar olarak açıkladı. Uğur, holdingin temel işkollarındaki stratejilerine de değindi. Çelik boruda Avrupalı ana oyuncu, yassı çelikte de Türkiye’de en büyük üretici olmak istediklerini kaydeden Uğur, otomotivdeki hedeflerini lüks segmentte liderliği sürdürmek şeklinde tanımladı. Uğur, yeni bir iş koluna daha girmeyi planladıklarını da duyurdu. Bu alanın henüz kararlaştırılmadığını, araştırmalarının sürdüğünü, bu yıl sonu veya 2007 yılı başında konunun netleşeceğini belirten Uğur, sıfırdan bir iş kurmak yerine birleşme-satın alma yoluyla hazır bir işe girme niyetlerinden bahsetti. Agah Uğur, Borçelik’teki ortakları Arcelor ile hisse alım satımı ile ilgili herhangi bir anlaşmaları bulunmadığını da belirterek, birinci sınıf’ ortaktan vazgeçmek istemediklerini sözlerine ekledi.
Halen yüzde 33’ü halka açık Borusan Yatırım ile yüzde 16’sı Borsa’da işlem gören Borusan Mannesmann’ın halka açıklık oranları bu yıl içinde artırılacak. Holdingin de 2010’a kadar halka açılması planlanıyor. Agah Uğur söz konusu şirketlerin halka açıklık oranlarının düşük olduğunu ve bunun artırılması için bir çalışma yaptıklarını söyledi. Uğur, “Bu iki şirketin açıklık oranları en az yüzde 10 artırılmalı, hedefimiz bunu bu yıl tamamlamak.” dedi, ancak henüz Sermaye Piyasası Kurumu’na başvurmadıklarını söyledi. Uğur, her iki şirketle yabancıların yoğun olarak ilgilendiklerini’ belirtirken, halka arzlarda nasıl bir yöntem izleneceğinin henüz tam olarak belirlenmediğini söyledi. Uğur, Borusan Holding’in başka bir şirketinin halka açılması konusundaki bir soruya da “En doğrusu Borusan Holding’in halka açılması. Ancak bunun kararını holding yönetim kurulu almalı. Henüz böyle net bir karar yok ama bence holding halka açılmalı ve bunun da bu yıl değilse bile 2010’a kadar olması gerek.” dedi. Uğur, daha önce bu şirketlerden Borçelik’i de halka açma planları olduğunu, ancak Erdemir özelleştirmesi nedeniyle ortaya çıkan durum netleşene kadar bu niyetlerini ertelediklerini söyledi.