Milli Eğitim Bakanlığı okullardaki şiddet olaylarını ‘güvenlik’ toplantısı ile ele almaya hazırlanırken öğrencilerin suç aletlerine kısa sürede ulaşması da şiddet olaylarının temelinde yatıyor.
Şehirlerin en işlek cadde ve bulvarları ile okullara çok yakın noktalarda işportada kesici delici alet satılıyor. Kısa sürede ve herhangi bir engelle karşılaşmadan suç aletlerine ulaşabilen gençler karşılaştıkları herhangi bir olumsuzlukta bu aletlere sarılıyor.
Kaldımda çocuk denecek yaşta kişilerce satılan bıçaklar tanesi 3 ile 17 YTL arasında alıcı buluyor. Bıçakları daha çok psikopat tabir edilen kişilerin aldığını belirten satıcı, “Öğrenciler de alıyor mu?” sorusuna, “Biz öğrenciye satarmıyız abi” diyerek karşılık veriyor.
Öğrencilerin bıçağın yanı son dönemde okula gitirdikleri bir başka suç aleti ise kuru sıkı tabir edilen tabancalar. Son olarak Adana’da Pınar Mahallesi’ndeki Öğretmen Ayfer Doğruol İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki D.S.’nin üzerinde çıkan tabanca okul idarecilerine göre öğrencilerin büyüklere özentisi sonucunda okula getiriliyor.
Kuru sıkı tabancaları almak için herhangi bir kayıt gerekmiyor. Silah satıcısına giden 18 yaşını doldurmuş bir kişi nüfus cüzdanı fotokopisini verdikten sonra istediği kuru sıkı tabancayı alabiliyor.
Fiyatları 30 ile 65 YTL arasında satılan kuru sıkı tabancalardan almak için hergün onlarca yaşı küçük kişinin işyerine geldiğini belirten silah satıcısı, 18 yaşından küçük öğrencilerin tabancayı kendisinin almasının mümkün olmadığını belirterek iki önemli noktanın altını çiziyor; “18 yaşını doldurmuş bir kişi bir günde 15 silah satan dükkanı gezerek 15 adet kuru sıkı tabanca alabilir. Bunda bir sınırlama yok. Bu kişi 30 YTL’ye aldığı tabancayı 50 YTL’ye öğrencilere yaşlarına bakmaksızın rahatlıkla satabilir. Okula tabanca girmesinde bir başka ihtimal ise öğrencinin ailesinde bulunan kuru sıkı tabancayı aile bireylerinden habersiz okula getirmesidir.”
SATICILAR SUÇ İŞLİYOR
Bir bayinin 18 yaşından küçük kişileri kuru sıkı tabanca satması tespit edilirse bu durum işyeri ruhsatının iptal edilerek kapatılmasını gerektiriyor. Aynı şekilde yaşa bakılmaksızın işportada seyyar olarak bıçak satan kişiler de suç işliyor.
Eski bir emniyet görevlisi olan Seyhan Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Çay, 6136 sayılı kanuna muhalefet gerekçesiyle bu kişilerin gözaltına alınsa bile doğrudan kendilerinin suç işlememesi sebebiyle serbest kaldıklarını belirtiyor.
Polisin bıçak satan kişilerin elindekilere el koyma ve kendisini bu işten men etme yetkisi bulunduğunu söyleyen Çay, aynı yetkinin zabıtada da olduğunu belirtiyor. Çay, son olarak yapılan İl Gençlik Komisyonu toplantısında konunun gündeme geldiğini ve işportada bıçak satanlara karşı sıkı denetim yapılmasının kararının alındığını vurguluyor.
ÖĞRETMENE YETKİ VERİLSİN
Türk Eğitim Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk ise meydana gelen olayların sebebini bir kaç başlık altında topluyor.
Öğretmenlerin yıllardır haklarında ortaya konan olumsuz haberlerle pasifize edildiğini savunan Koncuk, beraberinde disiplinsizliğin geldiğini anlatıyor.
Okulda disiplini sağlayan unsurun öğretmenler olduğunu belirten Koncuk, bu unsurun kaybedilmesi neticesinde şiddet olaylarının yaşanmaya başladığını söylüyor. Koncuk’a göre bir başka neden ise sık sık değiştirilen eğitim sistemi. İkinci dönem okula gelmeyen öğrencinin bile af edildiğini anlatan Koncuk, “Öğrenciler eğitimi gelecekleri olarak görmemeye başladı. Okul sadece vakit geçirmek için gelinen yer haline geldi.” diyor.
Koncuk, kısa vadeli çözüm olarak olarak ise eğitimcilere merkezi idareden geniş yetki verilmesini öneriyor. Koncuk, okul çevreleri ile çarşı-pazarda suç aletlerinin satılmasını da şiddet olaylarının bir başka sebebi olarak görüyor. Koncuk, “Başkentte Yüksel Caddesi’nde sutalı bıçak satılıyorsa Anadolu’da herhangi bir yerleşim yerinde satılması gayet normaldir. Emniyet güçlerinin bu noktada zaafiyeti olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
SUÇ RAPORUNDA DA BIÇAĞA DİKKAT ÇEKİLİYOR
Ankara Ticaret Odası’nca hazırlanan suç raporunda da 2005 yılının ilk 6 ayında işlenen suçlarda bin 320 ruhsatlı, 6 bin 105 ruhsatsız olmak üzere toplam 7 bin 425 ateşli silah, 9 bin 428 bıçak, 24 bin 213 adet çeşitli türlerde suç aleti kullanıldığı belirtiliyor.
Rapora göre suçlarda her yıl meydana gelen artışa rağmen olaylarda kullanılan ruhsatlı ve ruhsatsız ateşli silah kullanımı giderek düşüyor. Buna karşın bıçak ve çeşitli türlerdeki suç aletlerinin sayısı artıyor. 2001 yılında 299 bin olan suç sayısı 2004 yılında 353 bine çıkmasına rağmen, 2001 yılında 3 bin 590 olan ruhsatlı silah sayısı 2004 yılında 2 bin 760’a düştü. Buna karşılık 2001 yılında 15 bin 310 olan bıçak kullanılan olay sayısı 2004 yılında 18 bin 182’ye çıktı.