Vitaminlerin çoğunlukla reçetesiz ve bilinçsiz şekilde kullanıldığını belirten uzmanlar, gereksiz vitamin tüketiminin damar sertliği riskini artırdığını vurguluyor.
Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği Genel Başkanı Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Erdine, kalp-damar hastalıklarının Türkiye''nin de arasında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını söyledi. Özellikle A, C ve E vitamini ilaçlarının çok kullanıldığını ifade eden Erdine, "Son yıllarda yapılan çalışmalarla uzun süre vitamin ilacı kullanımının hiçbir fayda getirmediği, aksine ters etki yaptığı ortaya çıkarıldı." diye konuştu. Erdine, aşırı vitamin tüketiminin damar sertliği riskini artırdığını kaydetti. Araştırmalara göre vücutta biriken ve kullanılmayan ihtiyaç fazlası vitaminin hücre ve DNA''lara hasar verdiği, bunun da yaşlanmayı artırdığı belirtiliyor.
Son yıllarda yüksek kolesterolü düşürmek için keten tohumu, günde bir avuç fındık ya da ceviz suyu gibi yöntemler de büyük ilgi görüyor. Prof. Dr. Serap Erdine, bu konuda tıp dışı alternatif yöntemlere başvurulmamasını istedi. Halk arasında rağbet gören kolesterol düşürücü bitkilerin ne tür yan etkilere neden olduğunun bilinmediğini dile getirerek, "Yüksek kolesterol mutlaka hekim kontrolünde, dozu ve yan etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış ilaçlarla düşürülmelidir." şeklinde konuştu. Erdine, fındık, ceviz ve keten tohumunun yüksek kalori içerdiğini hatırlatarak, "Bu yiyecekler kilo yapar. Kolesterolü düşürüp kalp-damar hastalıklarından korunayım derken, kilo artışı nedeniyle hastalık riski daha da artabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Düzenli yürüyüş yapın, doğal beslenin
Kalp ve damar hastalıkları erkeklerde ve 50 yaş üstü nüfusta daha sık görülüyor. Kalp-damar hastalıklarından korunmak için düzenli yürüyüş öneriliyor. Haftada 3 kez 30''ar dakikalık tempolu yürüyüş çok faydalı. Uzmanlar, stresli yaşamdan, alkol ve sigaradan uzak durulmasını, doğal besinlerin tercih edilmesini öneriyor.