Gözlerinizi kardan yansıyan ışınlardan koruyun

Kar yüzeyinden yansıyan zararlı güneş ışınları görme kalitesini düşürüyor.

Akdeniz kıyıları dışında tüm Türkiye’yi beyaz bir örtüyle kaplayan kar, gözler için tehdit oluşturuyor. Kar yağışının ardından ortaya çıkan yansımayla birlikte gözlere ultraviyole ışın saldırısı başlıyor. Ultraviyole ışınlar kar yüzeyinden insanların gözüne yansıyor. Kara direk bakan insanlarda görme kalitesi ve görüş netliği yüzde 70’lere varan oranlarda düşüyor. Kayseri Göz Merkezi Operatör Doktoru İrfan Durukan, karın güneşin ultraviyole ışınlarını yansıttığını, bu ışınların da göz sağlığı için tehdit oluşturduğunu söyledi. Durukan, uzun süreli bu ışınlara maruz kalan kişilerde keratit “göz bebeklerinde ağrılar veya batma” olabileceğini, ayrıca baş ağrısına da yol açabileceğini ifade etti.

Kar körlüğü adı verilen bu durum güneşli havalardan ziyade kapalı havalarda ortaya çıkıyor. Güneşli havalarda göz kendisini aşırı ışık yoğunluğundan gözbebeklerini küçülterek korurken, bulutlu ve kapalı havalarda göz daha iyi görmek için göz bebeğini ihtiyaç olan miktarda büyütüyor. Bu büyüme kar ve buzdan yansıyan ışınları daha fazla alıyor ve böylelikle risk artıyor.

Kar nedeniyle daha fazla yansıyan güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü takılması önerildi. Op. Dr. İrfan Durukan, karlı ortamda uzun süreli kalan ve gözlerini korumayan kişilerin bu yansımalardan daha fazla etkileneceğini belirterek “Karlı ortamda uzun süre kalan kişiler, mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı. Göz kapağı ve göz çevresindeki cilt ince ve kırışmaya en yatkın bölge olduğu için rüzgar, güneş ve karlı soğuk havalarda koruyucu, ultraviyole filtreli uygun bir gözlükle hem göz sağlığımızı hem de göz çevremizi korumuş oluruz. Ayrıca özellikle rüzgârlı havalarda gözümüzü kaçabilecek bir yabancı cisme karşı da koruruz. Bu nedenle koruyucu tedbir almak adına güneş gözlüğü kışın da kullanılmalıdır. Ancak kaliteli güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Yeşil, mavi gibi soft renkler seçilmeli, filtresinin kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Gözlük bulunmadığında ise gözleri kardan kaçırmalı, koyu renkli nesnelere bakılmalıdır.” diye konuştu.