İzmit Saraybahçe Belediyesi tarafından ’17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminden Sonra Kocaeli’nde durum değerlendirmesi” konulu bir konferans düzenledi. Konferansa, İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Kocaeli Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Özden konuşmacı olarak katıldı.
Konferans öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Gündoğdu, son günlerde yaklaşan güneş tutulmasında deprem olacağı söylentilerine açıklık getirdi. “Son güneş tutulması ile ilgili bir hocamız depremle ilişkisi vardır diye bir açıklama yaptı.” diyen Gündoğdu, bunu istenmeyen bir açıklama olarak değerlendirdi.
Dünyada böyle bir konu hakkında kabul görmüş bir açıklama olmadığına değinen Gündoğdu şöyle konuştu: “Bu konuda araştırmalar yapılıyor ama şimdiye kadar bilimsel bir açıklama yapılmadı. Ama tedirginliği biliyorum. 29 Mart’a doğru insanlar daha tedirgin olacak. Burada birisi kuyuya bir taş attı. Daha önceki depremlerde böyle bir durum sözkonusu olmadı. Türkiye’de her an her yerde deprem olabilecek konumda. Önemli olan buna hazırlanmak. Bu tedirginliğin tek bir yolu vardır o da depreme hazırlıklı olmak.”
Türkiye’de depreme karşı alınan önlemlere de değinen Gündoğdu, önlemlerin mühendislik çalışması bakımında yetersiz olarak gördüğünü söyledi. Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü; “Afet yönetimi açısında oldukça iyi mesafeler aldık. Zaten afet yönetimi bakımında kötü değildik. 17 Ağustos Marmara depremi kötü gibi gözüktü ama iyi bir mücadele verildi. Şimdi daha bilinçli bir mücadelenin peşindeyiz. Yalnız bu çalışmalar doğuya aktarılmıyor. Bu yaşanan bilgilerin ve kültürün doğuya aktarılmaması önemli bir eksiklik. Bunu bir türlü beceremedik. Bu konuda meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri üstüne düşeni yapmıyor.”
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da güneş tutulması ile depremin ilişkilendirilmesinden rahatsız.
Bugüne kadar güneş tutulması ve ay tutulması ile deprem ilişkisinin kurulmadığını açıklayan Eyidoğan, ortaya çıkan tartışmaları sadece bir söylentiden ibaret olduğunu söyledi.
Güneş tutulması ile ilgili ortaya çıkan tartışmaları gereksiz gören Eyidoğan, bu tartışmalarla harcanan vaktin depreme karşı alınması gereken önlemlere harcanmasını istedi. Eyidoğan şöyle konuştu: “Önemli olan depreme karşı tedbir alınması gerekir. Eğer ay tutulması, güneş tutulması gibi konularda vakit kaybedersek, bundan sonra meydana gelecek olası bir depremde 17 Ağustos depreminin sonuçlarını görmeye devam edeceğiz. Türkiye’de deprem bitmez. Depreme karşı alınacak önlemlere baktığımız zaman bazı çalışmalar yavaş gidiyor. Özellikle deprem zararlarının azaltılması, risk ve afet açısından şu anda Türkiye’de bir afet sistemi çalışması kurulamadı. Bunun yasal ve kurumsal yapılanması devam ediyor. Türkiye’de afet yönetim sisteminin oluşturulması lazım. Yasal oluşumlarının bitirilmesi lazım. Orta hasarlı binaların onarımının şimdiye kadar 5 defa uzatılması halen sorunun devam ettiğini gösteriyor. 99 depreminden sonra halen insanlar çatlak yerlerde oturuyorsa bu önemli bir sorun.”