Kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsaniz depresyonda olabilirsiniz. En iyisi bir günü parçalara bölün, hosunuza gidecek seyler yapin, sabahlari kolay islere öncelik verin
Istanbul Tip Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dali Konsültasyon-Liyazon Psikiyatrisi Bölüm Baskani Prof. Dr. Sedat Özkan, depresyonun dikkat edilmesi gereken önemli bir saglik sorunu oldugunu ve bunun zayiflik olarak algilanmamasi gerektigini söylüyor. En sik görülen ruhsal bozukluk olan depresyonun Türkiye’deki yayginlik oraninin yüzde 9-20 olarak saptandigini dile getiren Prof. Dr. Özkan, söyle konusuyor: “Depresyon herhangi bir zamanda ortaya çikabilir. Ama en siklikla 24-40 yaslari arasinda görülür. Her 4 kadindan biri ve her 10 erkekten biri, hayatlarinin bir döneminde depresyon geçirir.
YASAM KALITESI BOZULABILIR
Intihar riski saglikli topluma göre 30 kat fazladir, uygun tedavi alamayan depresyonlu hastalarin yüzde 15’i intihar eder. Depresyon yaygin olusunun yani sira yol açtigi yeti yitimi ve riskler nedeniyle de önem tasir. Depresyondaki kisilerde saglik harcamalari ve isten uzaklasma daha yüksektir. Yasam kalitesi ileri düzeyde bozulabilir. Depresyonlu hastalarda is görmezlik, saglikli bireylerden 5 kat fazladir. Hekime basvuran insanlar, bedeninin yaninda ruhsal durumunu da anlamaya çalismalidir. Bu insanlarin fiziksel yakinmalari ile ruhsal-duygusal durum, stresli yasam olaylari arasinda iliski vardir. Hastanin çok yönlü, yani biyo-psikososyal ve çevresel bütünlügü içinde ele alinmasi, kapsamli bir degerlendirme yapabilmek için, ele alinan kisinin kendisi ve çevresiyle ilgili yeterli bilgilerin toplanmasi gerekir. Tüm bu bilgiler toplanirken kisinin, davranislari açisindan (hekim tarafindan gözlemlenen, kendisi ve çevresi tarafindan anlatilan davranislar), dinamik açidan (bilinçli ve bilinçdisi aile dinamikleri, motivasyonlar), sistemik açidan (fiziksel, yapisal sistemlerin yani sira ego yapisi ve aile yapisi vb.) durumlari gözlemlenerek degerlendirilir. Böylece belirtilerin ya da yakinmalarin o kisi için geçerli olan anlami, belirtinin ortaya çikmasinda tetikleyici olabilecek etkenler, belirti ya da belirtilerin kiside yarattigi etkiler ve tüm bunlarin içinde yasadigi ortam çerçevesinde anlami gözlemlenerek belirlenir. Hasta kendini iyi hissetmeye basladiktan sonra eger tedavi erken kesilirse yeniden eski depresif duruma dönüs olabilir ve bu nedenle tedaviyi yarim birakmamak gerekir.”