Pınar Aydınlar’ın Duruşmasında Ara Karar Açıklandı
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) soruşturması çerçevesinde 3 aydır tutuklu bulunan sanatçı Pınar Aydınlar, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlarıyla yargılandığı davada ara karar alındı. İlk duruşmada adli kontrol uygulaması ile tahliye edilen Aydınlar, savunmasında, “Ülkesinde didinerek çalışan bir sanatçıyım. Üç aydır haksız hukuksuz şekilde tutukluyum. Binlerce öğrenci yetiştirdim, mesleğimden oldum. Aldığım bütün konserler iptal oldu. Sol elimin serçe parmağında tendon yırtılması var. Ameliyat olmam lazım. Ufak bir şey gibi gelebilir ama benim tek geçimim sazımdır, müziğimdir. Örgüt üyeliği ile yargılanacağım aklımın ucundan geçmezdi.” diye belirtti. 18 Şubat tarihinde gözaltına alınan Aydınlar, üç aydır tutuklu kalıyordu. Davanın ilk duruşması bugün 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Gözaltına Alınma Şartları Hakkında Açıklamalar
Duruşmada iddianameye karşı savunma yapan Aydınlar, “18 Şubat gecesi saat 5:20’de özel timlerin de yer aldığı bir operasyonla üstüm bile giymeme izin verilmeyerek yere yatırıldım. İç çamaşırımı bile giymeme izin verilmeden gözaltına alındım. Alnıma büyük bir silah dayatıldı. Aynı muamele oğluma yapıldı. Onun şokunu atlatamadım. Bir kere dahi ifadeye gitmekten kaçmadım. Arasalar giderdim. Evimin 500 metre ilerisinde emniyet var. Yüzlerce konser vermiş 25 yıllık bir halk müziği sanatçısıyım.” diye ifade etti.
Aydınlar, “Benim herhangi bir örgütle bağım yok. Olabildiğince sosyal medyada açık yaşıyorum. Hiçbir zaman üyesi olmadım. HDK binasında arama yapılmış ve bir excel dosyasında benim adım ‘Kağıthane başkan adayı’ olarak geçmiş. Ben sadece rahmetli Sırrı Süreyya Önder ile birlikte Halkların Demokratik Partisi’nden İstanbul eş başkan adayı olarak seçime girmiştim.” dedi ve yargılandığı durumun haksızlığa dayandığını vurguladı.
Aydınlar’ın Geçim Durumu ve Aile Yükümlülükleri
Aydınlar, iki çocuğuna tek başına baktığını ve haksız yere tutuklu bulunduğunu belirtti. “Bu bir itibarsızlaştırmadır. Kamera kayıtları vardır. Polisler evime geldiğinde de ‘İfadeye çağırsanız gelirdim neden böyle yaptınız’ dedim. ‘Sanatçı olduğunuzu biliyorduk onun için kapınızı kırmadık’ dediler.” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya paylaşımlarının da iddianamede yer aldığını kaydeden Aydınlar, “Sadece ifade özgürlüğü olarak değerlendirdim. O paylaşımda bir yorum bile yapmadım, sadece retweetledim.” diyerek durumu açıkladı.
Mahkeme Ara Kararını Verdikçe Sese Gelinmesi İstendi
Aydınlar’ın avukatları, müvekkilinin yararına hiçbir adli kontrol tedbiri uygulanmaması gerektiğini vurguladı. “Tam da toplumsal barışın konuşulduğu dönemde HDK kriminalize ediliyor. Örgüt üyeliği damgası yemek için muhalif olmanız yetiyor.” dediler. Mahkeme, Aydınlar’ın imza şeklinde adli kontrol tedbiri ile tahliye edilmesine karar verdi. İddianamede Aydınlar için 6 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.