Soğuk havaların gelmesiyle birlikte özellikle kronik akciğer ve kalp hastalıklarıyla romatizmal hastalıklar da artış veya şiddetlenme gözlendiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, kış günlerinde hasta olmadan önce belirli aralıklarla sağlık kontrollerinin yaptırılması gerektiğini bildirdi. Çetinkara, “Nezle grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarında artış, derinin kurumasına, çatlamasına bağlı cilt problemleri, depresyon gibi psikolojik bozukluklarda da artış gözlenmektedir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları okul, kışla ve fabrika gibi toplu yaşanılan yerlerde salgınlara neden olarak ciddi toplumsal sıkıntılara ve iş gücü kaybına da sebep olmaktadır” dedi.
Kışın kar ve buzlanmaya bağlı olarak artan trafik kazaları, düşme, çarpma gibi olaylar sonucunda da ölüm ve sakatlanmaya kadar varan travmalar ile karşılaşıldığını anlatan Çetinkara, soba, mangal ve ocak gibi araçlarla ısınılan yerlerde yakma usullerine uyulmadığı için de zehirlenmelerin görüldüğünü anlattı. Özellikle çocuklar başta olmak üzere güneş görmemeye, hareketsiz kalmaya, yazın daha rahat ulaşılabilen besinleri daha az tüketmeye bağlı raşitizm ve çeşitli beslenme bozukluklarının da kışın daha sık görüldüğünü kaydeden Çetinkara, önleyici tedbirlerle yaşanılan sağlık problemlerinin önüne geçilebileceğini söyledi.
Yaşanılan her türlü sağlık problemlerinde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini açıklayan Çetinkara, “Tüm vatandaşlarımız hastalanmadan önce belirli aralıklarla sağlık kontrollerini yaptırmalı. Kalp ve akciğer hastaları ile çocuk ve yaşlılar çok soğuk havalarda mümkün olduğunca dışarıya çıkmamalıdır. Sıkı giyinmeli, baş ve ayaklar iyi korunmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, çocuklara kış aylarında D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Nezle grip gibi bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanan kişiler, bunu çevresindekilere bulaştırmamak için gerekli hassasiyeti göstermelidirler.” diye konuştu.