Il Saglik Müdürlükleri’ne gönderilen talimatta illerde çocuklarin daha hijyenik ve rahat sartlarda tedavi edilmeleri için gerekli ortamin saglanmasini dikkat çekilirken, kurulacak çocuk hastaneleri çalismalarin baslatilmasi istendi.
Bakanlik, günlük muayene edilen çocuklarin sayisinin saptanmasi için düzenli istatistik verilerini de istedi. Kurulacak yeni hastanelere Il Özel Idare Müdürlükleri de maddi destek saglayacak.
Bölgenin ilk tam donanimli çocuk hastanesi; Diyarbakir’a eski SSK Hastanesi’nin ‘450 Yatakli Çocuk Hastanesi’ne dönüstürülmesiyle yapilacak. Diyarbakir’dan sonra ayni özelliklere sahip hastane Sanliurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Van’a kurulmasi planlaniyor.
Il Saglik Müdürü Namik Kubat, 225 yatakli eski Çocuk Hastanesi’nin yetersiz kaldigindan büyük sikinti çektiklerini ifade ediyor.
Yillik dünyaya gelen ortalama çoçuk sayisinin 39 bin oldugu ilde, mevcut çocuk hastanesinin yetersiz kaldigini ifade eden Kubat, 225 yatakli olan hastanenin günlük ihtiyaca bile cevap veremez oldugunu vurguluyor.
Hastanenin Diyarbakir’in yani sira bölgeye hizmet verecegini dile getiren Kubat, 100 yataklik kismini yeni dogan bebekler için ‘Yeni Dogan Servisi’ yapacaklarini dile getirdi. Yeni dogan servisi ile bölgede sik görülen bebek ölümlerinin önüne geçilmeye çalisilacak.
Diyarbakir Tabibler Odasi’nin 2004 yilinda yaptigi bir çalismada ise bölgede dogan bebeklerin yüzde 30’unun dogumdan sonra çesitli hastaliklarin bulasmasiyla öldügünü ortaya çikarmisti. Diyarbakir Çocuk Hastanesi’nde 2004 yilinda 1, 2005 yilinda 1 çocuk olmak üzere toplam 2 çocugun enfeksiyon kaptigi iddiasi ortaya çikmisti. 2 ay içerisinde açilmasi planlanan hastanenin bu tür olumsuzlarin önüne geçmesi bekleniyor.
Hastanede Bebek, Çocuk sagligi, Yenidogan, Intaniye, Acil ve Yogun Bakim Üniteleri yer alacak. Hastanenin 26 uzman doktor, 24 pratisyen doktor, 97 hemsire ve 114 personeli bulunan mevcut kadro iyilestirilecek.