Hindistan Türkiye’nin BRICS Üyeliğini Reddetti

HİNDİSTAN, TÜRKİYE’NİN BRICS ÜYELİK TEKLİFİNİ REDDETTİ

Hindistan, Türkiye’nin BRICS üyelik teklifini geri çevirdi. Alman BILD gazetesine göre, Hindistan, düşmanı Pakistan ile Türkiye’nin güçlü ilişkilerini gerekçe göstererek bu teklifi reddediyor. Ayrıca, gerekli oybirliğinin sağlanamadığı da ifade ediliyor. BRICS için bir araya gelen devlet ve hükümet başkanları, gruba şu an itibarıyla yeni üye kabul etmeme kararı aldı.

GENİŞLEME İHTİMALİ ZAYIFLADI

“Ülkeler genişleme dalgasına karşı” ifadesiyle açıklanan durum, BRICS bloğuna son olarak İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın katılmasıyla şekilleniyor. Türkiye, Azerbaycan ve Malezya da resmi olarak üyelik başvurusunda bulundu. Ancak uzmanlar, BRICS’te yakın bir zamanda genişleme gerçekleşmeyeceğini belirtiyor. Bunun nedenleri arasında, genişleme isteyen birçok ülkenin olması gösteriliyor.

BRICS NEDİR?

Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konu ve olaylar üzerinde daha fazla söz sahibi olmasını hedefleyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006 yılında “BRIC” grubunu kurdu. Bu grup, isimlerini bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor. 2011 yılında Güney Afrika’nın katılmasıyla grubun adı “BRICS” olarak değişti. BRIC kısaltması, ilk olarak 2001’de yatırım bankası Goldman-Sachs’ta yönetici olarak çalışan İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından kullanıldı. O’Neill, bu dört ülkenin 2050’ye kadar dünyanın en büyük ekonomileri arasında olacaktır öngörüsünde bulundu.

BRICS’İN AMACI NEDİR?

NATO’nun Yugoslavya ve ABD’nin Irak müdahalesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni devredışı bırakması üzerine Rusya, 2009’da Brezilya, Hindistan ve Çin ile BRIC örgütünün ilk adımlarını attı. Güney Afrika’nın katılımıyla 2011’de BRICS adıyla bilinen yapı oluşturuldu. 2024 yılında Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katılımıyla BRICS+ ismi kullanılmaya başlandı. BRICS’in temel amacı, ABD ekseninin karşısında küresel Doğu ve Güney’in çıkarlarını gözeten bir örgütlenme olmaktır. Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve Birleşmiş Milletler gibi Batılı görülen örgütlerde reform talebi, bu yapıların ortak hedefleri arasında yer alıyor. Önceleri Rusya’nın liderliğini üstlendiği BRICS’te, giderek Çinin ekonomik, nüfus ve siyasi gücüyle örgütü domine ettiği bildirilmekte.

ÖNEMLİ

Apple Çin Pazarında Gücünü Artırıyor

Canalys, Çin'deki akıllı telefon satış verilerini açıkladı; Apple, bu listeye liderlik ediyor.

Beşiktaş Fenerbahçe Derbisinde Sakatlık Şoku

Trendyol Süper Lig'de Beşiktaş ve Fenerbahçe, Tüpraş Stadyumu'nda 15. haftada karşı karşıya geldi. Beşiktaş'ın stoperi, maçın ikinci yarısında sakatlık nedeniyle yerini bıraktı.

Daha Fazlası!