Gözlemciler Afgan mahkemesinin bu kararının Batı’dan gelen ciddi baskıları bir nebze olsun durduracağını söylüyor.
Abdul Rahman’ın İslam’dan Hıristiyanlığa geçtiğinin duyulmasından sonra bazı Afgan din adamları Rahman’ın öldürülmesin istemişlerdi. Batı ülkeleri ve insan hakları savunucuları Afgan hükümetini istenmeyen bir idam kararına karşı sert bir dille uyarmıştı. Bir Afgan devlet yetkilisi 1990’larda Pakistan’da çalıştığı sırada Hıristiyan olan Abdul Rahman’ın bugün salıverilebileceğini belirtti.
Bazı kaynaklar ise Afgan din adamlarından bazılarının Abdul Rahman’ın salıverilmesi durumunda öldürülmesini emrettiklerini duyurdu. Afganistan’ın yüksek güvenlikli hapishanelerinden Poliçarki’de bulunan Rahman, buraya Cuma günü yargılanmak üzere getirilmişti. Poliçarki Müdürü Shahmir Amirpur gazetecilerin Rahman ile görüşmesini yasak olduğunu söyledi. Amirpur Rahman’ın çok sakin olduğunu, kendilerinden İncil istediğini ama bunu veremediklerini belirtti.
-BATI BASKI UYGULAMIŞTI-
Olayın duyulmasının ardından Batı kamuoyu Afgan hükümetine baskı politikası uygulamaya başlamıştı. Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, söz konusu durum ile ilgili olarak, Amerikan hükümetinin Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai’ye bu ülkedeki insan haklarına hassasiyet gösterilmesi için uyarı yaptıklarını söylemişti. Papa 16. Benediktus ise, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye bir mektup göndererek, Hıristiyanlığa geçen Afgan vatandaşının serbest bırakılmasını istemişti. Mektupta Rahman için endişelendiğini ifade eden Papa, bu kişinin tutuklanmasının demokrasiye ve dinler arası diyaloga aykırı olduğunu ifade etti. Benediktus, Karzai’den duruma acilen müdahale etmesini ve Rahman’ın serbest bırakılması için çaba göstermesini istemişti.
-MÜSLÜMAN LİDERLER TEPKİLİ-
Kunduz şehrindeki Sünni Müslüman liderden Faiz Muhammed ise Rahman’ın bu hareketinin Afganistan’ı diğer Müslüman ülkelerin karşısında küçük düşürdüğünü dile getirdi. Pazar günü yayınlanan bir İtalyan gazetesinde Rahman “Eğer ölmem gerekiyorsa ölürüm. Neyi seçtiğimin farkındayım. Bunu bilinçli olarak seçtim.” demişti. Rahman’ın boşandığı bir karısı ve 2 kız çocuğu var.
Rahman 1990’da Pakistan’a gittiğinde orada görüştüğü Katolik bir organizasyonda çalışan Almanlar vasıtası ile yavaş yavaş Hıristiyan olduğunu belirtti. Rahman daha sonra Pakistan’dan Almanya’ya giderek Belçika’dan vize almaya çalıştığını da sözlerine ekledi.
Abdul Rahman (40), 16 senedir yaşadığı Almanya’dan geçen ay Afganistan’a dönmüştü. Rahman’ın Hıristiyan olduğunu anlayan ailesi, durumu mahkemeye bildirerek bu kişinin tutuklanmasını sağlamıştı.