Hızlı tren fabrikası 15 ay sonra üretime başlayacak

Sakarya'ya hızlı tren fabrikası kurulması konusunda anlaşma imzalandı.

Fabrika 10 ay içinde inşa edilerek 15.ayda üretime hazır hale gelecek.
TCDD, Rotem, Hyundai, Asaş ve Naco işbirliği ile Sakarya’da kurulacak Demiryolu Araçları Fabrikası için ortak girişim anlaşması TCDD Genel Müdürlüğü’nde imzalandı. 2004 yılından bu yana sürdürülen yabancı ortaklı fabrika kurma çalışmaları nihayet sonuçlandı. TCDD’nin Adapazarı’nda bulunan Türkiye Vagon Sanayi A.Ş’nin (TÜVASAŞ) 45 dönüklük arazisi üzerinde kurulacak fabrikanın yüzde 51’i yabancı, yüzde 34’ü ise yerli olacak, anonim şirket olarak faaliyet gösterecek. Doğrudan 200 kişiye, dolaylı olarakta 2 bin kişiye istihdam sağlayacak olan fabrika yüzde 35 yerlilik payı ile üretim yapacak. Üretimin yüzde 30’u ihraç edilecek. Şirket ilk etapta 10 milyon dolarlık yatırım yapacak.

TCDD Genel Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen imza törenine, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TÜVASAŞ Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki, G.Kore Raylı Sistem Enstitüsü Başkanı Chai Nam Hee, G.Kore Büyükelçilik Müşaviri Kim Hyung Kuk, Japonya Büyükelçisi Tamoyuki Abe, Mıtsui Genel Müdürü Manasari Nagai, Rotem Yönetim Kurulu Başkanı Soon Won Chung, Asaş Otomotiv A.Ş Grup Başkanı Saffet Çerçi, Haco Teknik Yönetim Kurulu Başkanı N.Ural Hakverdi ve çok sayıda yönetici katıldı. Adapazarı’nda kurulacak fabrika ile TÜVASAŞ ve diğer bağlı ortakların daha fazla iş imkanı elde edeceğini belirten TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ”Yeni sektörler gelişecek, fiyat avantajı oluşacak, bölgemizde ileri demiryolu sanayisinde söz sahibi olacağız. Bu aynı zamanda istihdama da yansıyacak” şeklinde konuştu.

TÜVASAŞ Genel Müdürü İbrahim Ertiryaki’de TÜVASAŞ’ın tekholojisinin hızlı tren setleri üretmesinin mümkün olmadığını belirterek, bu işi yeni kurulacak şirketin yapacağını vurguladı. Yeni şirketin ülkeye ileri teknolojiyi getireceğinin altını çizen Ertiryaki, şu bilgileri verdi:

”Yeni şirket hızlı tren setleri üretimi için TÜVASAŞ’ın atıl durumdaki arsaları üzerinde kurulacak. Böylelikle teknoloji transferi, bilgi birikimi, yerli sanayinin gelişimi, istihdam artışı ve döviz tasarrufu sağlayarak bölge ve ülke ekonomisine büyük yararlar sağlayacak.”

Ertiryaki, TÜVASAŞ’ın kapanmayacağını belirterek TCDD’nin onarım ve vagon ihtiyaçını karşılacağını sözlerine ekledi.

Bunun yanında TCDD ile Rotem-Mıtsui iş ortaklığı arasında 32 adet banliyö treninin de TÜVASAŞ’ta üretimi için sözleşme imzalandı. 29 Kasım 2005’te yapılan ihaleye 4 firma katılmış, G.Kore’de yerleşik Rotem-Mıtsui iş ortaklığı ihaleyi kazanmıştı. Dün sözleşmesi imzalanan 32 adet banliyö treni TÜVASAŞ’ta üretilip, Ankara banliyö hattında kullanılacak.