HİZMET İHRACATI ÜZERİNE YENİ DÜZENLEMELER
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemeye yönelik önemli düzenlemeleri duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklamalar yapan Şimşek, “İhracatçılarımızın her zaman yanındayız” diyerek desteklerinin sürdüğünü belirtti. 2023 yılı Mayıs ayında 300 milyon TL olarak belirlenen reeskont kredilerinin günlük limitinin 4 milyar TL’ye çıkarıldığını açıkladı. Ayrıca, Eximbank’ın sermayesinin 21,9 milyar TL artırılarak 35,7 milyar TL’ye yükseltildiğini vurguladı.
REESKONT FAİZİ VE KREDİ KULLANIMI
Bakan Şimşek, reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde bir üst sınır getirildiğini ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunun kaldırıldığını ifade etti. “Eximbank’ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık” diye ekleyerek, bu adımların ihracatçılara büyük destek sağlayacağını belirtti.
YÜKSEK TEKNOLOJİ VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
2025 yılında yüksek teknolojili ve katma değerli üretime yönelik reeskont kredileri ile daha fazla imkan sunacak yeni bir modele geçileceğinin müjdesini veren Şimşek, dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerin süreceğini söyledi. Bu gelişmeler, ihracatçılar için önemli fırsatlar yaratacak gibi görünüyor.