Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kuş Araştırma Derneği ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından ötücü kuş türlerinin belirlenip korunması, göç yollarının belirlenmesi ve envanterlerinin çıkarılması amacıyla sürdürülen Ulusal Kuş Halkalama Programı çerçevesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından yürütülen son bahar çalışmalarında 68 türden 5 bin 600, son 5 yılda ise 115 türde 31 bini aşkın kuşa halka takıldı.
Türkiye’nin Adana Akyatan, Antalya Titreyen Göl, Diyarbakır Dicle, Balıkesir Manyas’tan sonra 5. önemli kuş halkalama istasyonundan biri olan Kızılırmak Çernek Kuş Halkalama İstasyonu’nda yürütülen çalışmalarının ilkbahar dönemine iki gün kaldı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından Çernek İstasyonu’nda kurulan 40 adet sis ağı ile gerçekleştirilen halkalama çalışmaları ile kuşların göç yolları, göç sırasında nerelerde konakladıkları tespit edilerek, konakladıkları yerlerin güvenliği de sağlanmaya çalışılacak. Ayrıca halkalamalarda kuşların geometrik ölçümleri alınarak, tür, yaş ve cinsiyeti belirlenip Samsun’da kaç çeşit ve ne kadar kuşun yaşadığı da tespit edilecek.
Halkalama çalışmaları hakkında bilgi veren Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi ve Ornitolog Prof. Dr. Sancar Barış, Samsun’un kuş halkamada önemli bir sahip olduğunu vurguladı. Kızılırmak Deltası’nın kuş cenneti olabilecek konuma sahip olduğunu ifade eden Barış, bu yıl yapılacak halkalama çalışmalarında yeni kuş türleri tespit etmeyi hedeflediklerini söyledi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi olan usta halkacı Kiraz Erciyas ise deltada sadece halkalama yapmadıklarını, bölgede yaşayan vatandaşlar da çevre bilinci oluşması için katkı sağladıklarını dile getirdi.
Türkiye’de 6 tane bulunan ‘Kuzey Kamışcını’ kuş türünden biri de Samsun’da bulunuyor. Bunun yanında Kuzel Çılgını türü, ülke genelinde sadece Kızılırmak Deltası’nda görülürken, Yalı Çapkını, Bozötleğen, Kızılgerdan, Söğüt Bülbülü, Çıvgın isimli kuş türleri ise deltanın diğer konukları arasında. 24 mart tarihinde başlayacak olan ilkbahar dönemi halkalama çalışmaları, 27 Mayıs’ta sona erecek.