Diyanetin hedefi sehir merkezlerindeki camileri gün boyu açik tutarak cemaatle imami bulusturmak. Din görevlileri namazi kildirdiktan sonra camiden ayrilmayarak namaz vakitleri disinda da cemaatin sorunlariyla ilgilenecek. Proje kadinlarin ve çocuklarin camilerden daha çok faydalanmasini da amaçliyor. Istanbulda her ilçede en az bir cami, haftada bir kez bayanlara tahsis edilip, hizmetlerin yine bayan görevliler tarafindan yürütülmesi hedefleniyor. Sultanahmet ile Kocatepe Camiinde ise çocuklara yönelik vaaz programi uygulanacak. Haftada bir gün olarak gerçeklestirilecek bu vaazlarda, psikolog, din egitimcisi ve pedagoglardan yararlanilacak.
Halkin dinî bakimdan dogru bilgilendirilmesinde camilerin önemli bir yeri olduguna dikkat çeken Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Bardakoglu, din görevlilerine büyük is düstügünü belirtti. Camilerin sadece cuma günleri erkeklerin namaz kilmasi için ayrilan yerler olarak anlasilmasinin yanlisligina deginen Bardakoglu, Camilerimiz kadin, erkek herkes tarafindan gün içinde en verimli sekilde kullanilmalidir. Din hizmetleri öyle disaridan görüldügü kadar kolay bir hizmet degildir. dedi. Istanbulun din hizmetlerinde model bir sehir oldugunu, o yüzden uygulamanin buradan basladigini anlatan Diyanet Isleri Baskani söyle devam etti: Camilerimizin tarihten gelen müstesna fonksiyonlarini günümüzde de en güzel bir sekilde icra edebilmesi, millî ve manevî varligimizin gelecegi ve toplumsal barisimiz açisindan hayatî önem arz etmektedir. Bu da, görevlilerimizin cami hizmetlerinin yani sira sosyal açidan da daha aktif islere yönelmeleriyle mümkün olacaktir.
DIB, toplumun din konusunda aydinlatmasinda önemli yeri olan camileri aktif sekilde kullanmayi planliyor. Camilerin birer ibadethane olmalarinin yani sira, sosyal yardimlasma ve dayanismanin en fazla oldugu yerler olduguna dikkat çeken Diyanet, camilerin daha etkin degerlendirilmesini hedefliyor. Bunun ilk adimi olarak cami görevlileri ile cemaati bir araya getirmeyi planlayan Diyanet, camilerdeki imam odalarini büro’ olarak kullanacak. Pilot uygulama olarak Istanbul’u seçen DIB, müftülerden camilerde bir an evvel bürolarin olusturulmasini ve isler hale getirilmesini istedi.
Büro, isabetli bir karar
Cami görevlilerinin sik sik cemaatin sorulariyla karsi karsiya kaldigini anlatan Eyüpsultan Camii imam hatibi Metin Çakar, camilerde büro uygulamasinin isabetli bir karar olacagini söyledi. Çakar, uygulamanin cemaatin yararina olacagini belirterek, Biz nöbetlese sürekli imam odamizda duruyoruz. Cemaat namaz öncesi ve sonrasi her türlü derdini bize açiyor. Cevaplarimizla onlari rahatlatmak bizi de mutlu ediyor. dedi. Diyanet, kadinlara ve çocuklara yönelik de cami hizmeti sunmayi planliyor. Istanbul’da her ilçede en az bir cami, haftada bir kez bayanlara tahsis edilip, hizmetlerin yine bayan görevliler tarafindan yürütülmesi hedefleniyor. Bardakoglu, Kadinlarin sosyal dini hayata aktif olarak katilmalarinda camilerdeki tadilattan, görevlilerin hizmet anlayisina kadar birçok seyin yeniden ele alinmasi gerekir. Cemaatle namaz kilmak isteyen kadinlar için de camilerde özel bölümler hazirlanarak açik tutulacaktir. dedi. Kadinlara camilerde yer ayrilmasi konusunda mesafe alinamadiginin altini çizen Bardakoglu, hâlâ bazi görevlilerin Camilerde kadinlarin ne isi var?’ seklinde sözler sarf ettiginin duyumlarini aldiklarini ifade etti. DIB’in camilerde verecegi din hizmetlerinden birisi de çocuklara yönelik. Sultanahmet ile Kocatepe Camii’nde çocuklara yönelik vaaz verilecek. Haftada bir gün yapilacak vaazlarda, psikolog, din egitimcisi ve pedagoglardan yararlanilacak. Vaazlarin hedefi çocuklara camileri tanitma ve sevdirmenin yani sira Islam’in temel degerlerinin ögretilmesini amaçliyor. Diyanet, yayinladigi bir genelgeyle cami görevlilerinin dikkat etmeleri gereken hususlar hakkinda uyardi. Genelgede imamlarin aile yasantilari bakimindan topluma iyi örnek olmalari, uygun olmayan kiyafetlerle toplum içine girmemeleri ve yadirganacak davranislardan uzak durmalari isteniyor.
Güler yüzlü, açik kalpli ve samimi olunacak
Genelgede görevlilerin dikkat etmesi istenen konular ise söyle özetlendi:
Her türlü siyasî görüs ve düsüncenin disinda kalarak toplumun bütün kesimlerine esit mesafede duracaklar; hosgörülü, herkese karsi tatli dilli, güler yüzlü, açik kalpli ve samimî kisiler olacaklardir.
Görev anlayislarinda korku degil, sevgi hareket noktasi olacaktir. Mahallin örf ve âdetlerine saygili olacaklar, Islam’a uygun olmayan uygulamalari, kirici olmadan ve tedricî bir yöntem takip ederek düzeltmeye çalisacaklardir.
Görev yaptigi çevredeki ihtiyaç sahiplerinin sikintilarinin giderilmesi hususunda varlikli kimselerle muhtaç kisiler arasinda irtibat kurulmasinda aktif rol oynayacaklar.
Çevrelerindeki insanlarin uyusturucu, alkol ve kumar gibi zararli aliskanliklardan korunmasi hususunda ailelerle isbirligi yapacaklardir.
Halkin ve özellikle gençlerin camilere ilgisini artirmak amaciyla, sosyal faaliyetlere yönelecekler; imkanlari uygun olan camilerde, uygun bir yere bilgisayar sisteminin kurulmasina önayak olacaklar.
Çevresinde bulunan insanlarin nisan, dügün, cenaze merasimlerine ayirim yapmaksizin ve herhangi maddî bir menfaat beklentisi içinde olmadan istirak ederek vatandaslarin sevinç ve kederlerine ortak olacaklardir.
Ekolojik dengenin korunmasi hususunda duyarli olacaklar ve halki bu konuda uyaracaklardir.