KÜRESEL EKONOMİDE DÜŞÜK BÜYÜME EĞİLİMİ
IMF yetkilileri, küresel ekonominin yaşlanan nüfus, yetersiz işletme yatırımları ve sermaye ile emeğin verimli alanlara yönelmesini engelleyen yapısal sorunlar nedeniyle düşük büyüme eğiliminde sıkıştığını değerlendiriyor. Raporda, birçok ülkenin ekonomik reform ihtiyacının arttığına dikkat çekiliyor ve bu ihtiyacın, politika önceliklerinin ülkeden ülkeye farklılık göstermesiyle birlikte geliştiği belirtiliyor.
Raporda, yeni işletmelerin pazara girişini kolaylaştırma, mal ve hizmetlerde rekabeti artırma, iş gücüne katılımı yükseltme ve göçmen çalışanların daha iyi entegre edilmesi gibi bazı ortak ihtiyaçların ön plana çıktığı ifade ediliyor. IMF, reformların uygulanabilmesi için halkın desteğinin kazanılmasının hayati önem taşıdığını ve bunun yanında güven oluşturmanın şart olduğunu belirtiyor.
TOPLUMSAL HOŞNUTSUZLUK VE ETKİLİ İLETİŞİM
Küresel mali krizden sonra toplumsal hoşnutsuzluğun arttığına dikkat çeken rapor, etkili iletişim ve kamuoyu ile iki yönlü diyalog kurulmasının önemini vurguluyor. Ayrıca, reformların bazı kesimlere zarar verebileceği gerçeğinin kabul edilmesi gerektiği, bu etkilerin azaltılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiği ve böylelikle reformlara yönelik dirençlerin minimize edilmesi gerektiği belirtiliyor.
POLİTİKA YAPICILARINDAN BEKLENTİLER
IMF, politika yapıcıların reform süreçlerini daha kabul edebilir hale getirmek için gerekli araç setlerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Raporda ayrıca, kamuoyunun reformlar hakkında doğru bilgilendirilmesinin ve yanlış algıların ortadan kaldırılmasının, reformlara olan desteği artırabileceği vurgulanıyor. Güven eksikliğinin reformlara karşı muhalefeti körükleyebileceği fakat çok yönlü bir strateji ile bu direncin azaltılabileceği ifade ediliyor. Kaynak: Bloomberg