İncire ‘Ege’ ve ‘Aydın’ olarak iki patent verilecek

Uzunca bir süredir Aydın ve İzmir illerini karşı karşıya getiren incirde patent tartışmalarının karar aşamasına gelmesi Aydın'da sevinçle karşılandı.

Türkiye Patent Enstitüsü’nün (TPE) “Ege inciri” ve “Aydın inciri” olarak iki patent alacağını açıklamasının ardından Aydınlı incir üreticileri, kendilerine bu konuda en büyük desteği veren Vali Mustafa Malay ve Belediye Başkanı İlhami Ortekin’e teşekkür ziyaretinde bulundu.
Aydın ve ilçelerindeki köylerden gelen yaklaşık 100 çiftçi, Aydın Huzurevi’nde Vali Malay’ı, ardından makamında Başkan Ortekin’i ziyaret etti. Vali Mustafa Malay, burada yaptığı açıklamada, tescil kararının ardından üreticilerin üretime devam etmesini isteyerek, incir konusunda iller değil, ülkelerin bile Aydın’la yarışamayacağını söyledi.

Uzun bir süreden beri üreticilerin huzursuzlanmasına sebep olan olayların bittiğini ifade eden Malay, “Emanetin sahibine teslim edilmesi gerekiyordu. Bu konuların tartışılması bile lüzumsuzdu. İncirin patenti ve tapusu Aydın’ındır. Kim hak iddia etmişse, hakkımızı gasp etmek istemiştir. Bu hadiseler, bazı azınlıkların gündemi meşgul etmek için yaptıklarından başka bir şey değildir. Halkın desteklediği bir konu olumlu neticeyle sonuçlanmıştır” dedi.

Başkan Ortekin de incirin sadece belediyeyi değil, bütün Aydın’ı ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayarak, “Başkan olarak değil, bir Aydınlı olarak tepki gösterdim. Bizim için önemli olan, il merkezinden başlayan tepkilerin genele yayılarak artmasıdır. Valimiz Mustafa Malay’ı ayrıca kutlamak istiyorum, çünkü kendisi bir siyasetçiden daha gür şekilde sesini yükselterek hepimize örnek olmuştur. Aydınlılar, haklarına sahip çıkmayı bilerek kendilerini savunmuştur. Bu olay, bazı kişilerin attığı yanlış adımlar sonucunda iki ilin arasında atışmalara sebep olan zihniyetin başarısız olduğunu gözler önüne sermiştir” şeklinde konuştu.

Üreticiler adına söz alan Tariş İncir Birliği eski Yöneticisi Halil Çetinkaya ise, İzmir’le yaşanan patent krizinde son noktaya gelinmiş olmasından duydukları memnuniyeti belirterek, bu konuda en büyük tepkiyi veren Malay ve Ortekin’e teşekkür ve şükranlarını sunmak için geldiklerini açıkladı.

Geçen Cumartesi günü ve özellikle 18 Mart Çanakkale Zaferi törenleri trafiğine denk getirilerek İzmir Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Odası yetkilileri tarafından düzenlenen gizli toplantıdan duydukları rahatsızlığı dile getiren Çetinkaya, şöyle devam etti:

“Aydın ve incirinin saklı gizli yapılacak görüşmesi yoktur. O toplantıyı düzenleyenlerin, en kısa zamanda bir basın toplantısıyla konuşulanları kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Bunu yapmazlarsa töhmet altında kalırlar. Üreticiler olarak başlattığımız karşı kampanyada Aydın’daki tarım kurumlarının yöneticileri ve köy kahvehanelerini dolaşarak oy toplayan milletvekillerinin nerede olduklarını ve neden ilgilenmediklerini sormak istiyorum. En önemlisi de Tariş İncir Birliği yönetimi, kendilerini çok yakından ilgilendiren bu konuya neden sahip çıkmadı? Bu tür olaylar üreticilerimizi çok rahatsız ediyor.”