Binlerce genç üniversite egitimine devam edemedi. 12 Eylül askeri darbesi ise bu magduriyetleri zirveye tasidi. 1974 yilinda Mühendislik Fakültesi Insaat Bölümünü kazanan Abdullah Onar (52) da sag-sol olaylarinin magdurlarindan.
Terörün her ocaga bir ates düsürdügü yillarda okuluna ara vermek zorunda kalan Onar, ekmegini kazanma yolana girmis. Içinde hep bir ukte olarak kalan Insaat mühendisligi hayalini gerçeklestirme görevini ise ogluna birakmis. Üç dersini vermesi halinde insaat mühendisi olacagini anlatan Onar, ekmek kavgasinin agir bastigini söylüyor. Üniversiteyi biraktiktan sonra 15 yil boyunca manifaturacilik yapan Onar, son on yildir ise tüpgaz isini yürütüyor. Bugüne kadar hep insaat mühendisi olamamanin ezikligini yasadigini belirten Onar, “12 Eylül öncesinde yasanan siyasi kavgalar hayatimi çaldi. Yillarca Insaat mühendisi olmak için okudum, ailem bu ugurda büyük paralar harcayarak fedakârlikta bulundu. Simdi benim bu hakkimi kim telafi edecek. Eger okuyabilseydim simdi insaat mühendisi olacaktim.” diyor.
ÖNCE OKULUNU, SONRA BABASINI KAYBETTI
3 dersi kala Insaat bölümünü birakmak zorunda kaldigina dikkat çeken Onar basindan geçenleri ve o dönemi söyle anlatiyor: “1974 yilinda 74252 numara ile Adana Mühendislik Fakültesi Insaat Bölümü’ne kayit yaptirdim. Ilk sene çok rahat okuduk, daha sonraki zamanlarda hep kavga vardi sokaklarda. Disari çikamiyorduk. Okula gidemiyorduk. Zaman zaman kaldigimiz ev taslaniyor, taciz ediliyordu. Ölümlerden döndügümüz anlar oldu. Sokaklara çikmak tehlikeli oldugu için ilerleyen zamanlarda sadece sinavlarda okula gitmeye basladik. Ama sürekli istim üstünde yasiyorduk. Herhangi bir siyasi grubun içinde degildik. Ama yinede bizi rahat birakmiyorlardi. Bu durum okul bitene kadar devam etti. Okulu bitirmeye son 3 dersim kalmisti. Ancak devam edemedim, 1979’un sonlarinda askeri darbe yapilmadan önce okulu tamamen biraktim. Daha sonra tecilimi bozdurup askere gittim. 1982 yilinda askerden tezkere aldigimda yeniden okumak istiyordum ama bu sefer de babami kaybettim. 5 kardesten en büyügü oldugum için çalismak zorunda kaldim. 15 yil tuhafiyecilikle ugrastim. Daha sonra ise tüpçülük yapmaya basladim. 10 yildir da bu isle ugrasiyorum.”
Bu topraklar içinde yasayanlarin 1980 öncesi olaylardan ve 12 Eylül 1980 darbesinden birçok ders çikarmasi gerektigini ifade eden Abdullah Onar, insanlarin birbiriyle kavga ederek ülkeyi ileri götüremeyecegini vurguluyor. Son günlerde yeniden tirmanan terör olaylarina da deginen Onar, “Su anda da 80 öncesindeki senaryonun bir benzeri ortaya konuyor. Birileri sokaklara çikip tahriklerde bulunuyor. Amaç ülkeyi iç savasa sürüklemek. Olaylar geçmis dönemlerdeki ile paralellik gösteriyor. geçmiste sag-sol kavgasi vardi. Simdi de Türk Kürt çatismasi çikarilmaya çalisiliyor. Bu yüzden insalarimizin olaylarla ilgili sagduyulu olmasi gerekiyor.” diyor.
Ülkenin kalkinmasi için birlik beraberlik içinde farki fikirlere tahammül ederek yasamanin sart oldugunu hatirlatan Onar, siyasi olaylarin en çok üniversitede okuyan kisileri magdur ettigini savunuyor. Kendisi gibi yüzlerce hatta binlerce kisinin siyasi kavgalar yüzünden okullarina devam edemedigini ve su anda farkli mesleklerle ugrastigini belirten Onar, “Bugünün gençleri o günlerden ders çikararak provokasyonlara gelmemeli. Ülkemiz o yillarda çok sey kaybetti. Bugün bile o yillarin sancisini çekiyoruz.” seklinde konusuyor.
Çok sevdigi insat bölümüne siyasi olaylardan dolayi devam edemeyen 52 yasindaki baba, simdi oglunun insaat mühendisi olmasi için çalisiyor. Babasi gibi evin en büyügü olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Insaat Mühendisligi’ni bitiren Ali Fuat Onar (25) babasinin en büyük halini gerçeklestirdigi için. mutlu. Okulundan bu yil mezun olan Ali Fuat Onar sunlari söyledi: “Babam siyasi olaylardan dolayi okuyamadi. Ben ise çok rahat okudum. Eger babam okusaymis oda benim gibi Insaat mühendisi olacakti. Babam o dönemde magdur oldugu için üniversiteyi okumam için çok çabaladi. Ben de onun beklentilerini karsiladigim için oldukça mutluyum.”