Tahran yönetiminin, atom bombası üretme sürecinde çok önemli bir aşama olarak nitelenen uranyum zenginleştirmeye başlamasına ilk tepki ABD ve İngiltereden geldi. İranın ulaştığı yeni aşamanın nükleer gerilimi artırarak bu ülkeye yönelik saldırı spekülasyonlarını körüklemesi bekleniyor. İran, çalışmalarının barışçıl enerji üretimine yönelik olduğunu savunuyor.
Ahmedinejad, Meşhed kentinde bütün bakanlar, din adamları, bilim adamları, üst düzey askerî yetkililer, milletvekilleri ve komşu ülke büyükelçilerinin de hazır bulunduğu ve televizyondan canlı yayınlanan programda yaptığı konuşmada, Dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiğimizi resmen açıklıyorum. Nükleer yakıt üretim çarkı laboratuvar düzeyinde tamamlanmıştır. Nükleer santrallarda ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirme, 9 Nisan 2006 günü itibarıyla gerçekleşmiştir. dedi. Ahmedinejad, dünya için adalet, barış ve huzur istediklerini, barışçıl amaçlı nükleer teknolojilerinin dünyanın hizmetinde olacağını ekledi.
Uranyumu yüzde 3,5 oranında zenginleştirmeyi başarıyla gerçekleştirdik. diyen İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade ise yapım çalışmaları Rusya tarafından yürütülen Buşehr nükleer santralının yüzde 90ının tamamlandığını ve bu yıl içinde faaliyete geçeceğini söyledi. Agazade, Natanz kentindeki tesisin ise diğer nükleer santralların yakıtını temin için planlandığını söyledi.
Tahranın açıklamalarına ilk tepki, İsrail ile birlikte İrana saldırı planları üzerinde çalışan Amerikan yönetiminden geldi. Tahranın adımının yanlış olduğunu söyleyen Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, Eğer İran rejimi şu andaki yönde ilerlemeye devam ederse, o zaman BM Güvenlik Konseyinin diğer üyeleri ve Almanya ile bundan sonra atacağımız adımı görüşürüz. Bu, sadece kendilerini daha da izole eder. dedi. İngiltere de Tahranın adımının işleri zorlaştıracağını bildirdi. İsrailde yayınlanan Yedioth Ahronoth gazetesi ise nükleer faaliyetlerine devam etmesi halinde İranın 2007de vurulacağını iddia etti.