IRF Dünya Yol Kongresi Cumhurbaşkanı Erdoğan Açılış Mesajıyla Başladı

ULUSLARARASI YOL FEDERASYONU KONGRESİ İSTANBUL’DA BAŞLADI

Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) Dünya Kongresi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans aracılığıyla yaptığı açılış konuşmasıyla İstanbul’da başladı. Erdoğan, konuşmasında, “Dünya çapında daha iyi, daha güvenli ve daha sürdürülebilir yol ağlarının gelişimini sağlamak hedefiyle IRF başarılı çalışmalarına her yıl yenilerini ekliyor. Sektörün öncü isimlerinin, kamu kurumları ve özel kuruluşlarının bir araya gelmesini sağlayan kongrenin bu sene de başarılı geçeceğine yürekten inanıyorum. Bu yılki kongre için hareketliliği güçlendirmek için bağlanıyoruz. Herkes için sürdürülebilir bir geleceğin sağlayıcısı olarak yollar, bu temanın tercih edilmesini isabetli buluyorum. Zira bizim siyaset anlayışımızda yol medeniyettir. Yol demek ulaşım demektir. Sanayi, üretim, turizm, ticaret, emniyet, kalkınma ve dünya ile bütünleşme demektir.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN ULAŞIM HEDEFLERİ

Erdoğan, Türkiye’nin ulaşım ve altyapı sahasında büyük atılımlar yaptığını dile getirerek, “Avrasya Tüneli’nden Sabuncubeli Tüneli’ne, Erkenek Tüneli’nden Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ne, Ovit Tüneli’nden Cankurtaran Tüneli’ne kadar pek çok projeyi hayata geçirdik. Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprülerimiz ülkemizin gurur abideleri oldu. Karadeniz Sahil Yolu, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu gibi projelerimizle şehirlerimiz arasındaki beşeri, lojistik, ekonomik ve ticari bağları güçlendirdik. Türkiye bugün uzunluğu 4 bin kilometreye yaklaşan otoyol ve 30 bin kilometreye yaklaşan bölünmüş yol ağına sahiptir. Ulaştırma alanındaki yatırım ve hamlelerimizi durmak yok yola devam diyerek bundan sonra da sürdüreceğiz. 2053 yılına kadar bölünmüş yol uzunluğumuzu 38 bin kilometrenin, otoyol uzunluğumuzu ise 8 bin 300 kilometrenin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

YOLLAR TÜRK MİLLİ KOMİTESİ’NİN GURURU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, IRF Dünya Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “1948’den bu yana IRF’in sürdürülebilir hareketlilik sağlayan yolların ve yol ağlarının geliştirilmesi için çalıştığını” belirtti. Uraloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler de Yollar Türk Milli Komitesi eliyle 1991 yılından bu yana bu prestijli organizasyonun bir üyesi olmaktan gurur duyuyoruz. Hareketliliği Güçlendirmek için Bağlanıyoruz: Herkes için Sürdürülebilir Bir Geleceğin Sağlayıcısı Olarak Yollar teması altında gerçekleştireceğimiz kongremizde; mobilite, dijitalleşme, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konularını bütün yönleriyle tartışarak, ortak aklın çözümleriyle sektöre büyük katkılar sağlayacağız.” açıklamasında bulundu.

MEGA PROJELERİN STRATEJİK ÖNEMİ

Uraloğlu, Türkiye’nin Orta Koridor’un stratejik önemine değinerek, “Ülkemiz; Orta Koridor’un geliştirilmesi kapsamında, 2017’de faaliyete geçen; Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Avrasya Tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi mega projeleri hayata geçirmiş ve yenilerine de devam etmektedir.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi ile Avrupa ülkelerine kesintisiz ulaşım sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “2030’da tamamlanmasını planladığımız projemiz; Fav Limanı’ndan Türkiye’ye kadar uzanan yaklaşık bin 200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşasını içeriyor.” dedi.

BÖLÜNMÜŞ YOL AĞININ KAPASİTESİ

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin uluslararası bir lojistik merkeze dönüştüğünü vurguladı. “Bugün toplam 68 bin 494 kilometrelik karayolu ağımızın 29 bin 590 kilometresi bölünmüş yol ağından oluşuyor ve 81 ilimizin 77’si birbirine bölünmüş yollarla bağlı.” şeklinde konuştu. Ayrıca, yıllık 197 milyar 492 milyon lira ekonomik fayda sağlandığını belirtti. Uraloğlu, “Bölünmüş yollarımızda seyahat eden vatandaşlarımız yıllık 739 milyon saat zaman ile yaklaşık 2 milyar 437 milyon litre akaryakıt tasarruf etmektedir.” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE

Uraloğlu, karayolu sektörünün karbon emisyonunu azaltmak için sürdürülebilir ulaşım modlarına geçişe odaklandıklarını belirtti. “Karayolu taşımacılığı, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yapılacak dönüşümlerin merkezinde yer alıyor. Sürdürülebilir ve etkin bir hareketlilik ekosistemi oluşturmayı hedefliyoruz.” ifadeleriyle değerlendirmelerde bulundu.

DEMİRYOLU AĞININ GELİŞİMİ

Uraloğlu ayrıca, demiryolu ağının 2053 yılına kadar 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Bunun yanı sıra, limanlar, sanayi bölgeleri ve lojistik merkezlerle bağlantılı iltisak hatlarını artırmayı ve lojistik merkez sayısını 28’e çıkarmayı planlıyoruz.” açıklamasını yaptı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM HEDEFLERİ

Bölünmüş yollar sayesinde egzoz emisyonlarını yıllık yaklaşık 5,27 milyon ton azalttıklarını belirten Uraloğlu, “Sürdürülebilir, Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylem Planı’mızı oluşturduk. Enerji verimliliği ve çevreci ulaşımın teşvik edilmesi için yürürlüğe giren yönetmelikler sayesinde yakıt tüketimini azaltmayı amaçlıyoruz.” dedi.

TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM VE YENİLİKLER

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ulaşım sektöründe teknolojik dönüşümü destekleyen akıllı ulaşım sistemlerinin önemini vurgulayan Uraloğlu, “Bu bağlamda ülke genelindeki altyapı için fiber optik kablo ağını 15 bin kilometreye çıkaracağız.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye Kart projesi ile yolculuk planlama ve ödeme sistemlerinin kolaylaştırıldığını da belirtti.

HAVACILIK ALANINDA TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Uraloğlu, havacılık alanında Türkiye’yi küresel bir merkez haline dönüştürmek için yapılan çalışmaları da aktardı. “Dış hatlarda 131 ülkede 347 farklı noktaya havayoluyla ulaşıyoruz. Bu senenin sonunda dış hatlardaki uçuş nokta sayımızı 349’a çıkaracağız.” dedi.

YATIRIM VE GELECEK HEDEFLERİ

Son olarak, Uraloğlu, son 22 yılda Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 277 milyar dolar üzerinde yatırım yaptığını belirtti. “Sürdürülebilir bir gelecek için karayolu taşımacılığında köklü dönüşümler yapılması gerekmektedir. Çevre hassasiyetine dikkat ederek, daha az karbon emisyonuna yönelik projeleri hayata geçireceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

ÖNEMLİ

Ekonomi ve Enflasyon Hakkında Önemli Açıklamalar

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, piyasalardaki son duruma ilişkin, para politikası araçlarını kararlı bir şekilde kullanacaklarını ve ekonomik dinamiklerin sağlam olduğunu vurguladı.

Emekli İkramiyesi 4 Bin Lira Oldu

Emekli bayram ikramiyesi 3 bin liradan 4 bin liraya çıkarıldı. Düzenleme TBMM'de onaylandı; fark ödemeleri ise resmi yayın sonrası gerçekleştirilecek.

Daha Fazlası!