İSPANYA’NIN BOYKOT KARARI
İspanya, İsrail’in katılımına izin verilmesi durumunda 2026 yılında Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilecek Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmama kararı aldı. İspanyol devlet radyo ve televizyon kurumu RTVE’nin yönetim kurulu, bu boykot kararını 10 kabul, 4 ret ve 1 çekimser oyla onayladı. RTVE ayrıca, temsilcinin belirleneceği Benidorm Fest 2026 planlarının bu karardan etkilenmeyeceğini duyurdu.
SANCHEZ’DEN RUSYA HATIRLATMASI
Geçtiğimiz hafta, İspanya Kültür Bakanı Ernest Urtasun Eurovision’dan çekilme yönünde bir çağrı yaptı. Başbakan Pedro Sanchez ise mayıs ayında verdiği bir açıklamada, 2022’de Ukrayna’nın işgali sonrası Rusya’nın yarışmadan men edilmesini hatırlatarak, “İsrail’in de aynı şekilde ihraç edilmesi gerektiğini” belirtti.
EUROVISION’UN EN SADIK KATILIMCISI
1961’den itibaren yarışmaya sürekli olarak katılan İspanya, Eurovision’un en uzun süreli katılımcısı konumunda bulunuyor. Ayrıca, organizasyona en fazla finansal katkı sağlayan ilk beş ülke arasında yer alıyor.
BOYKOTTA KATILAN ÜLKELERİN SAYISI ARTMAKTA
İspanya’nın boykot kararının ardından, Eurovision’u boykot edeceğini açıklayan diğer ülkeler arasında Slovenya, İzlanda, İrlanda ve Hollanda da yer aldı.