Devlet Bakani Kürsad Tüzmen, Türkiye’de her yil istihdam piyasasina 500 bin yeni issiz katildigini belirterek, 500 bin kisiye is bulmak demek neresinden bakarsaniz bakin 7-8 milyar dolarlik yeni yatirim demektir dedi.
Uluslararasi standartlara göre hazirlanan isgücü istatistiklerinde is bulmaktan umudunu kesenler, geçici islerde çalisanlar ve mevsimlik çalisanlardan o mevsimde çalismayanlar issiz kabul edilmiyor. Sayilari 2.5 milyonu bulan bu kesimler de issiz olarak kabul edildiginde, resmi olarak yüzde 9.4 açiklanan Türkiyedeki issizlik orani yüzde 18.1e kadar ulasiyor.
Türkiye Istatistik Kurumunun (TÜIK) en son açikladigi hanehalki isgücü anketinin verilerine göre Türkiyede 1 milyon 509 bin kisi is bulmaktan umudunu kestigi için isgücüne dahil edilmedi. Mevsimlik çalisanlardan ise 165 bin kisi de isgücüne ve issizler arasina alinmadi. Eksik istihdamdakilerin sayisinin ise 826 bin kisi oldugu belirlendi. TÜIKin bu nedenlerle issizler ordusuna dahil etmedigi “issizlerin” sayisi 2 milyon 500 bin kisiyi buluyor. Bunlar da dahil edildiginde, resmi olarak 2 milyon 381 bin kisi açiklanan issiz sayisi 4 milyon 881 kisiye yükseliyor. Issizlik orani ise yüzde 18.1 düzeyinde hesaplaniyor.
Tüzmen’in issizligi gidermek için yaptigi yatirim hesabina göre bu insanlari çalisma hayatina kazandirmak için 72 milyar dolar yatirim gerekiyor. Söz konusu kisiler is gücüne dahil edildiginde ise Türkiyedeki toplam isgücü 26 milyon 893 bin kisiye çikiyor. Bir çok ülkede yüzde 60-70in üzerinde seyreden is gücüne katilma orani ise yüzde 52 ile yine AB ve diger ülkelerin oldukça gerisinde kaliyor.
Uzmanlar diger ülkelerde çok yüksek olan isgücüne katilimin Türkiyede yüzde 49-50 gibi oranlarla oldukça geride kalmasinin da dogrudan ekonomik gelismelerle ilgili oldugunu belirtiyorlar.
Issizligin faturasi 70 milyar dolar
Türkiye'de is bulmaktan umudunu kesenler ve mevsimlik isçiler de dahil edildiginde issiz sayisi 4.5 milyonu asiyor. Devlet Bakani Tüzmen'e göre ise, her 500 bin kisiyi istihdam için 8 milyar dolar yatirim gerikiyor.