İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mesut Parlak mesajını net şekilde vererek, “Bu konferenstan sonra öyle herkes istediği gibi konuşamayacak. Konuşabilmeleri için kanıtlarını, belgelerini ortaya koyması gerekecek.” dedi.
Geçtiğimiz yıl içerisinde Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve oldukça yoğun tartışmalara yol açan Ermeni Konferansı’dan sonra İstanbul Üniversitesi de bir konferans düzenleyecek. 15-17 Mart 2006 tarihleri arasında İ.Ü.Fen Fakültesi Cemil Birsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek “Türk-Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar” konulu konferansa, uluslararası katılım gerçekleşecek. Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Türk-Ermeni ilişkileri ile ilgili çalışmaları bulunan Justin McCarthy, Hilmar Kaiser, Israel W.Charny, Türkiye Ermenileri’nden Kegam Karabetyan, Bogos Levon Zekian, Levon Panes Dabagyan’ın da aralarında bulunudu çok sayıda katılımcı, konuşma yapacak. Agos Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hrant Dink de son anda sorun çıkmazsa toplantıya katılarak Türk-Ermeni ilişkilerinin geleceğine yönelik görüşlerini dile getirecek.
Konferans ile ilgili İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak ile Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Şafak Ural, basın toplantısı düzenledi. Rektör Mesut Parlak, konfersans ile karanlıkta kalmış bir çok sorunun gün yüzüne çıkacağını belirterek, “Bundan sonra herkes istediği gibi konuşamayacak. Konuşabilmek için belge ortaya koyacak. Bu toplantının ulusal ve uluslararası boyuttaki önemi budur.” dedi.
Prof. Dr. Mesut Parlak, bu konferansta her görüşe yer verildiğini, dünyanın çeşitli ülkelerinden tarihçi ve araştırmacıların katıldığını dile getirdi. Parlak, 70 kadar katılımcının konuşma yapacağı toplantının önemli neticeler ortaya çıkaracağını kaydetti. Parlak, “Herşey ortaya çıksın. Önemli olan bilimde herşeyin tartışılmasıdır.” dedi. Ermeni araştırmacıların toplantıya katılmaması ile ilgili Mesut Parlak, “Ellerinde belge olmayan tabiki katılmak isetemez” şeklinde konuştu.
İÜ. Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Şafak Ural ise, bu konferansın yapılmaması için bazı kesimlerin ellerinden geleni yaptığını söyledi. Ural, “Katılmamaları konusunda sözlü olarak baskılar oluşturuluyor. Doğrudan veya dolaylı olarak tepkiler var. Toplantının yapılmaması veya farklı görüşlere sahip kesimlerin katılmaması için bazı telkinler, taleplerin olduğunu biliyoruz. Bu konferans ile ilgili belgesel çalışma yaptığımız zaman bunlar belgelerde yer alacaktır.” ifadelerini kullandı. Ural, davet edilmelerine rağmen Ermenistan’dan 5 araştırmacı ve yazarın konferansa katılmayacağını dile getirdi.