İşte Dijital İpekyolu: JADI LINK

Dijital İpekyolu, dört ülkeyi birbirine bağlayacak...

Ortadoğu, Güney Asya ve Uzakdoğu arasında dev bütünleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulmasına ilişkin ilk adım atıldı.

Türk Telekom (Türkiye), Saudi Telecom Company (Suudi Telekom), Jordan Telecom Group (Ürdün Telekom) ve Syrian Telecommunication Establishement (Suriye Telekom) işbirliği ile hayata geçirilen JADI LINK (Jeddah-Amman-Damascus-İstanbul) Projesi sayesinde Türkiye, fiber optik ağ bakımından bölgenin dünyaya açılan kapısı haline geliyor.

Cidde, Amman, Şam ve İstanbul’u birbirine bağlayacak proje, törenle başladı. Türkiye’yi Asya ve Avrupa arasında bir iletişim köprüsü haline getiren projeyle Akdeniz ve Kızıldeniz’den geçen denizaltı kablolarına karadan geçecek önemli bir alternatif sunulacak. Bu devasa hat bir bakıma bölgeye dijital bir İpekyolu kazandıracak. Geçtiğimiz haftalarda Orta ve Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen bağımsız data ve toptan kapasite servis sağlayıcılarından Invitel International’ın hisselerinin tamamını satın almak için bir anlaşma imzalayan ve şirketin 27 bin kilometrelik fiber altyapısı ile Avrupa’daki gücünü artıran Türk Telekom, Ortadoğu’yu kapsayan JADI LINK’le Avrasya bölgesini birbirine bağlıyor. Sırasıyla Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan’dan geçecek olan fiber optik hat internet, data ve kısmen ses iletişiminin Güney Asya ve Ortadoğu ile Avrupa ve ABD arasında Türkiye üzerinden sağlanması konusunda önemli bir alternatif sunacak. Törende katılımcılara hitap eden Paul Doany, “Proje uygun maliyetle bağlantı sunmaya imkan verecek. Hindistan’a transit bağlantı imkanı tanıyacak. Proje bizim için çok önemli. Geniş bantta büyük bir büyüme bekliyoruz. Bunun için daha fazla bağlanırlık gerekiyor. Bu şirketlerle hep birlikte sabit bandın genişlemesini amaçlıyoruz.” dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise projeyi, Türkiye’yi Ortadoğu’nun dünyaya açılan kapısı konumunda değerlendirdi. Yıldırım, “Bugün Asya ile Avrupa’nın iletişim altyapısı bakımından önemli bir projenin başlangıcını yapıyoruz. İki eski kıtayı iletişim otoyollarıyla birbirine bağlıyoruz. Bu iletişim otoyolunun ne anlama geldiği isminden anlaşılıyor. Cidde, Amman, Şam ve İstanbul, mevcut olan fiber optik bağlantının bir alternatifi, yedekleyicisi olacaktır. Dünya iletişimine büyük hizmet verecektir.” diye konuştu.

Yıldırım, birkaç yıl önce Akdeniz’de meydana gelen fiber optik kopmasıyla dünya iletişiminde kaos yaşandığını, olaydan sonra iletişim çağında gelişen iletişim yapısına uygun hatlar oluşturulması gerektiğinin anlaşıldığını aktardı. Bakan Yıldırım, yeni iletişim otobanlarının hedefler arasında olduğunu da kaydetti. Yıldırım, konuşmasında üçüncü köprüde bu yıl ihaleye çıkmayı planladıklarını, değerlendirme tamamlandığı takdirde ve her şey yolunda giderse inşaatın seneye başlayacağını da açıkladı.

Ürdün, Türk şirketlerini yatırıma bekliyor

Yaklaşık 6 milyon nüfusa sahip Ürdün, önümüzdeki dönemde özellikle enerji ve çevre konularında dev yatırımlar yapmayı planlıyor. Zaman’ın sorularını cevaplayan Ürdün Telekom Bakanı Marwan Juma, Türk şirketlerini yatırıma çağırdı. Bilişim, telekomünikasyon ve eczacılık gibi sağlık ve altyapı yatırımlarının ön plana çıktığını söyleyen Bakan Juma’a, “Suudi Arabistan-Suriye-Ürdün’ü birbirine bağlayan tren yolu projesini çok yakında başlatıyoruz. Rüzgâr enerjisi projemiz var. Ölü Deniz’in kurumasının karşısına geçmek için Kırmızı Deniz’den su kanalı projemiz var. Mega inşaat projelerimiz var. Türk şirketlerini bu projelerede iştirak etmeye çağırıyoruz.” şeklinde konuştu. Ürdün’ün Arap dünyasının merkezi haline geldiğini iddia eden Marwan Juma’a, “Kurduğumuz serbest ticaret bölgesinde, dünyanın birçok ülkesinden yatırım yapan şirketler var. Bölgede avantajlar sağlıyoruz. Türk şirketlerini de yatırıma davet ediyorum.” dedi.

İletişim sektöründe Ürdün’de 4 operatör faaliyet gösteriyor. Bakan, geniş bant tarafında önemli fırsatların olduğunu, bu konularda Ürdün pazarına girmek isteyen operatörleri seve seve kabul edeceklerini söyledi. Bakan Juma’a, “JADİ Link Projesi, aslında bunun bir yansımasıdır. Uluslararası iletişimde kapasite ihtiyacının sonu yok. Sürekli kapasite artımına ihtiyaç duyuyoruz. Dolayısıyla söz konusu proje buna hizmet verecek.” sözlerine yer verdi.