Kapılardaki günübirlikçiler azalınca kaçakılık bitti

Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki kaçakçılık ve rüşvet operasyonları sonuçlarını vermeye başladı.

Edirne Emniyet Müdürlüğü tarafından Kapıkule Sınır Kapısı’na yönelik gerçekleştirilen ‘rüşvet’ operasyonundan sonra sınır kapılarına getirilen giriş çıkışlardaki kontrollerin artırılması esnafın yüzünü güldürdü. Akaryakıt kaçakçılığının önü kesilince benzin istasyonlarının ciroları iki kat arttı.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, operasyonların ardından sınır kapılarına getirilen giriş çıkış yasağı sonucu akaryakıt kaçakçılığı yapmak için günü birlik giriş çıkış yapanların sayısında yüzde 80 oranında azalma olduğunu söyledi. Operasyonlardan önce Kapıkule Sınır Kapısı’ndan günde 3 binin üzerinde günübirlikçi diye tabir edilen sınır kaçakçılığı yapan araç giriş çıkışı olduğuna dikkat çeken Miroğlu şunları söyledi: “Kapıkule’deki araç giriş çıkış kayıtlarına baktığımız zaman 24 saatte 3 binin üzerinde giriş çıkış yapıldığını görüyoruz. Bir araç aynı sınır kapısından bir günde 2-3 kez geçmiş. Bu kişileri incelediğimizde Bulgaristan’la hiç bir iş yapmadıkları sadece akaryakıt ve buna benzer gümrük kaçakçılığı yaptıkları anlaşıldı.”

Vali Nusret Miroğlu, operasyonun ardından sınır kapısında akaryakıt ve gümrük kaçakçılığını önlemek için Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğü tarafından Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında Türkiye’de yolcu taşımacılığı yapan otomobil veya minibüslerin sınır kapılarından, haftada 1’den fazla giriş ve çıkışlarına izin verilmediğini belirterek, “Bu uygulama sayesinde akaryakıt kaçakçılığı ile birlikte gümrük kaçakçılığının da önüne geçmiş olduk” dedi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Serdar Yalçıner de, operasyonlardan önce akaryakıt kaçakçılığı boyutlarının had safhaya ulaştığını, bu durumun bölgedeki sorunların başında geldiğini belirterek, “Bu gidişe önlem alınmasaydı Trakya Bölgesi’nde tüm petrol satışı yapan üyelerimizin işletmelerini kapatmaları gerekirdi” diye konuştu. Kapıkule, İpsala ve Dereköy Sınır Kapıları’ndan geçişlerde, kontrol yapacak yeterli personelin olmayışını fırsat bilen yerli ve yabancılar, komşu ülkeler Bulgaristan ve Yunanistan’dan Türkiye’ye alenen akaryakıt kaçakçılığı yapıldığına dikkat çeken Yalçıner, son yıllarda bunun kentin ekonomisini derinden sarsmaya başladığına dikkat çekerek, “Şehrimizin ekonomik yapısını bozan ve hemşehrilerimizi kaçakçılığa özendiren akaryakıt kaçakçılığı, bölgemizde yatırım yaparak yıllardır istihdam yaratan akaryakıt işletmelerinin kapanmasına ya da işçi çıkartmasına yol açmıştı” diye konuştu.

Kapıkule Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’nden 1 günde günü birlik giriş-çıkış yapan yerli ve yabancı araçların sayısının bin 500’ü aştığını ifade eden Yalçıner’in verdiği bilgiye göre, bu araçların yüzde 95’i Edirne’ye, depolarında 80 litre yakıtla geliyor. Bu yakıtın sadece 10 litresi yolda kullanılıyor. Kalan 70 litre ise Edirne’de satılıyor. Basit bir hesaba göre, günde bin 500 araç 70 litre mazotu kaçak olarak satması halinde ülkeye her gün 105 bin litre akaryakıt girmiş oluyor. Bu yolla kaçakçıların günlük kazancı da azımsanamayacak bir rakama ulaşıyor. Bunun değeri 152 bin YTL.

Elde edilen verilere göre, sadece Kapıkule Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’nden ve Dereköy Sınır Kapısı’ndan otomobil, kamyon, minibüs ve otomobilciler ile yapılan akaryakıt kaçakçılığı bölgededi kaçakçılığın yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu yolla Edirne ekonomisi günlük 269 milyon YTL zarar ediyor.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ ise Bulgaristan’dan getirilen kaçak etlere dikkat çekti. Operasyonlardan önce her gün tonlarca etin gümrüklerden geçirilerek Edirne’deki lokanta piyasasının yarı fiyatına satıldığını belirten İnağ, “Kapıkule’de aracın lastiğinin içinde dahi birçok kez kaçak et yakalandı. Ayrıca günübirlik olarak giriş çıkış yapanlar et, ceviz, kivi, muz, kaşar peyniri gibi markası belli olmamayan ürünler getirip esnafa ve vatandaşlara satıyorlardı” dedi.

ETSO 14. Meslek Grubu (Nakliyatçılar ve Akaryakıtçılar) Başkanı Halil Yüknü, sınır kapılarındaki günü birlikçilerin sona ermesinin akaryakıt kaçakçılığının yüzde 80 azaldığını anlattı. Meslek grubu olarak 2005 yılında akaryakıt kaçakçılığı ve çözüm yollarını içeren bir rapor hazırlayarak bunu Vali Nusret Miroğlu’na ilettiklerini söyleyen Yüknü, “Operasyonlardan sonra akaryakıt kaçakçılığı yok denecek kadar azaldı” diye konuştu.