Kar yağışıyla birlikte düşmeler arttı

Kara kış ile birlikte düşme soncu kırık çıkık sayıları da arttı.

Düşenlerin çoğunluğunda kol ve kalça kemiği kırığı tespit edilirken durumları ciddi olanlar Kastamonu Münif İslamoğlu Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Cem Yücel, karda düşerek bilek ve kalça kırılmalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Başhekim ve Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Cem Yücel, “Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte kayıp düşerek kırık oluşma riski artmaktadır. Buzlu havalarda özellikle uygun olmayan ayakkabılarla kolayca kayıp düşen insanlara hep rastlıyoruz. Bu düşmeler genellikle ani ve hızlı olduğundan çok ters çarpmalara neden olabilmektedir. Yapılan istatistiklerde kaygan zeminden dolayı düşen insanların büyük bölümü ya el bileğinin veyahut kalçasının üzerine düşmektedir. Bu yüzden karlı kış günlerinde en çok görülen kırıklar el bileği kırıkları olmaktadır. İnsanlarda gelişimlerinin belli bir dönemine kadar (ortalama 26 yaş) kemik mineral yoğunluğu artmaktadır. Belli bir dönem bu yoğunluk aynı kaldıktan sonra kadınlarda özellikle menapozdan sonra hızla yıkım başlamaktadır. Yani kemik dayanma gücü veya sağlamlığı hızla azalmaktadır. Bu normal fizyolojik bir olay olmakla birlikte eşik değerleri aştığı anda halk arasında bilindiği adıyla kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı görülmektedir. Özellikle yaşlı hastalar kalçalarının üzerine düştüğünde zayıflamış olan kemik kolaylıkla kırılabilmektedir. İstatistikler düşme sonucu en çok ikinci kırılan kemiğin kalça kemiği olduğunu göstermektedir” dedi.

Bir çok kırığın ameliyat gerektirebileceğini söyleyen Op. Dr Yücel, şunları söyledi. “El bileği kırıklarının çoğu düzeltilerek alçılanarak tedavi edilmektedir. Bazen ameliyat ihtiyacı da doğmaktadır. Ancak kalça kırıklarında genel olarak ameliyat önerilmektedir. Bu da hem hastaya fiziksel ve mental yük getirmekte ve hem de devlete maddi külfeti bulunmaktadır. Kayıp düşmeleri önlemek en kolay ve en güvenli yoldur. Bunun için özellikle böyle karlı ve buzlu günlerde dışarı çıkarken aceleci davranmamak ve uygun ayakkabılar giymek önemlidir. Yaşlılarda refleks zayıflaması ve denge sorunları daha çok olduğundan özellikle böyle havalarda mümkünse dışarıda yürümemek veya bir baston yardımıyla yürümek daha güvenli olacaktır. Her yıl özellikle yaşlı hastaların kalça kırıkları nedeniyle gelişmiş ülkeler milyonlarca dolar tutarında paralar ödemektedir. İsveçte yaşlı kişilerde kalça kırığını azaltma çabaları sırasında yapılan bir çalışmada kişilerin kalça bölgelerine yastık takılarak kalça kırığı riskini yarıya indirdikleri saptanmıştır. Ancak uygulama zorluğu nedeniyle bu çalışma pratikte genel bir kabul görmemiştir.”