KIRSAL HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİREN BİR İSİM
Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP) çerçevesinde yüzde 70 hibe desteği alan Didem Kara, kendi lavanta bahçesini kurdu. Gerze doğumlu olan 15 yıl boyunca İngiltere’de yaşamış olan Kara, çocukluk hayalini gerçekleştirerek Gerze’nin Belören köyünde tarım sektörüne adım attı. İngiltere’de geçirdiği süre zarfında daima kırsal yaşamı düşündüğünü ifade eden Kara, 2 yıl önce Sinop’a dönüş yaptı.
ÇOCUKLUK HATIRALARIYLA YENİ BAŞLANGIÇ
Belören köyünde, büyükannesinin geçmişte tütün yetiştirdiği arazide lavanta üretmeye karar veren Kara, bu tarlada lavanta yetiştirme hayalini gerçekleştirmek için Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yüzde 70 hibe desteği aldı. “Sinop Gerze doğumluyum. Burada ananemin çiftliği çocukluğumda buralarda geçmişti” diyen Kara, İngiltere’den dönerek kırsal yaşama geçmenin mutluluğunu yaşıyor. Geçmişte büyükannesinin tütün için kullandığı bu arazide tarımsal faaliyetlere yeniden başlamayı düşünürken lavanta tarlası kurma kararı aldığını belirtiyor. KDAKP’den bahsedildiğinde ise projeye başvurduklarını ve sürecin desteklerle ilerlediğini aktarıyor.
Kara, lavanta bahçesinin sadece üretim alanı olmasının yanı sıra çevresindeki insanlar için bir eğitim ve deneyim merkezi olmasını istiyor. “Lavantalarım büyüdüğünde, hem kendimin faydalanabileceği hem de çevrenin faydalanabileceği bir yer olmasını istiyorum. Lavanta çok güzel bir bitki, görüntüsü, kokusu, çiçekleri, yağı, tütsüsü her alanda kullanabilen çok amaçlı bir bitki” diyor. Aynı şekilde, çevresindekilerin de bu kırsal hayata bağlanmasının bir fırsat olabileceğini düşünüyor. Eğitici deneyimlerin ortak yaşanabileceği bir ortam yaratmayı hedefliyor.