KDV indirimi tekstilcileri memnun etmedi

Tekstil ve hazır giyim sektöründe KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi hazır giyim ihracatçısını memnun etmedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) de yaptığı açıklamada indirimin yetersiz olduğunu, istihdam yükünün de hafifletilmesi gerektiğini savundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıkladığı, tekstil ve hazır giyim sektöründe KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi kararı, hazır giyim ihracatçılarını memnun etmedi. Tekstil, hazır giyim ve deri ürünlerinde KDV’nin yüzde 18’den yüz de 8’e indirilmesini değerlendiren İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “Bizim üzerimize kabus gibi çöken girdi maliyetleri konusunda bir iyileşme olmadı. KDV indiriminin girdi maliyetleri üzerinde hiçbir olumlu etkisi yok. Beklentilerimiz karşılanmadı” dedi. Orakçıoğlu, “Biz rakiplerimizle eşitlik istiyoruz. KDV indirimi beklentilerimizi karşılamıyor. İstihdam ve enerji maliyetlerindeki kamu yükünün azaltılmasıyla ilgili beklentimiz sürüyor” dedi.

2005 yılında 13.708 milyon dolarlık ihracatı gerçekleştiren Türk hazır giyim sektörünün moda, marka ve katma değeri yüksek ürün ürettiğini, dünyadaki trendleri yakından takip ettiğini vurgulayan Süleyman Orakçıoğlu, “Dünyanın gelişen trendlerine ayak uydurmasak son 3 senede ayakta kalmamız mümkün değildi.

Kaliteli trend ürünü en hızlı yapan ülke olmamıza rağmen ağır girdi maliyetleri nedeniyle Uzakdoğu’yla değil, Orta Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkeleriyle rekabet etme şansımızı yitirdik.

Biz destek, teşvik değil rakiplerimizle eşitlik istiyoruz. İstihdamdaki kamu yükünün OECD ülkelerindeki seviyeye yani yüzde 20’ler seviyesine indirilmesi ülkemizde teşvik olarak değerlendiriliyor. Oysa girdi girdi maliyetleri üzerinde yapılacak bu düzenleme bizim bu yarıştan kopmamamızı sağlayacak. Sayın Başbakanımızdan konunun bu yönüyle bir kez daha ve hassasiyetle değerlendirmesini talep ediyoruz” dedi.

Türk hazır giyim sektörünün girdi maliyetleri açısından rakip üreticilere göre 2 kat daha fazla yük altında olduğunu vurgulayan Orakçıoğlu, “Üretimde rekabet avantajı kazandıracak bir düzenlemenin beklentisi içindeydik. Girdi maliyetleri üzerindeki kamu yükünün azaltılmasıyla ilgili bir düzenlemenin yapılmadığını görüyoruz” dedi.

Girdi maliyetleriyle ilgili düzenlemenin yapılacağına dair umudun halen korunduğunu ifade eden Orakçıoğlu, “Hazır giyimde istihdam üzerindeki yükün azaltılmasını ve tekstilde enerji için, ayrım yapılarak iyileştirme yapılmasının hala bekliyoruz” dedi.

Orakçıoğlu bundan sonraki aşamada, sektör temsilcileri olarak bir araya gelip değerlendirme yapacaklarını ve bir yol haritası çıkaracakları ifade etti.

Bu arada Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Aynur Bektaş da, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, KDV indirimini yetersiz bulduklarını dile getirerek, istihdam üzerindeki vergi yükünün de azaltılması gerektiğini savundu.

Son günlerde sektör ve hükümet arasındaki diyalogun sonucunda, sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda yüzde 18’den yüzde 8’e düşen KDV oranının tek başına yeterli olmayacağını savunan Aynur Bektaş, kadın istihdamının artması için istihdam üzerindeki vergilerin makul seviyelere çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.