”KKTC’ye uygulanan ekonomik izolasyonlara karşıyız’

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, KKTC'ye yönelik uygulanan ekonomik izolasyonlara karşı olduklarını dile getirdi.

İki bakan görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi.

KKTC ile uygulanan ambargolarla ilgili Brezilya’nın tavrının sorulması üzerine Amorim, ”KKTC’ye uygulanan ekonomik izolasyonlara karşıyız” dedi ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Ada ile ilgili BM’ye sunduğu planı desteklediklerini kaydetti. Amorim ayrıca, Brezilyalı işadamlarının KKTC’ye gitmekte serbest olduklarını da ifade etti.

Bir başka soru üzerine Amorim, Türkiye’ye BM Güvenlik Konseyi’ne adaylığı konusunda destek verdiklerini vurguladı ve benzer bir desteği Brezilya’nın BM Güvenlik Konseyi daimi üyelik sürecinde görmek istediklerini vurguladı.

Bir basın mensubunun Türkiye’de çok sayıda Brezilyalı futbolcu olduğunu hatırlatması ve Türk futbolu konusundaki düşüncelerini sorması üzerine Amorim, Türkiye’de iyi top oynayan Brezilyalı futbolcuların olduğunu belirterek, ”Türk futbolcular da iyi oynuyorlar. Türkiye ile Dünya Kupası’nda iki kez karşılaştık ve bu maçlar en zorlu maçlardandı. Ama, İstanbul ile Rio de Janeiro arasında güzellik açısından yaşanan çekişme de, futboldan sonra yaşanan en büyük rekabet.” dedi.

Türkiye ile Brezilya arasında doğrudan uçuşların sağlanmasının ilerleyen dönemde önemli fırsatlar sağlayacağını dile getiren Amorim, her iki ülkenin de başarılı film endüstrilerine sahip olduğunu ve bu konuda işbirliğine gidilebileceğini belirtti.

GÜL’ÜN AÇIKLAMALARI…

Dışişleri Bakanı Gül ise, konuşmasında iki ülke arasında özellikle savunma ve tekstil alanları başta olmak üzere ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesine adına önemli bir potansiyelin

bulunduğuna dile getirdi.

Brezilya ve Arjantin’in IMF’ye olan borçlarını önceden ödemesi hatırlatılarak, Türkiye’nin IMF ile ilişkileri konusunda bir soru üzerine bu Gül, hükümet olarak ekonomik bir program yürüttüklerini ve şu anki performanstan tatminkar olduklarının vurguladı. Gül, IMF ile ilişkilerin karşılıklı anlayışa dayalı olduğunu ifade etti ve, ”Bunu değiştirecek yönde bir planımız yok ilişkimizden memnunuz.” dedi.
İki bakan, ortak basın toplantısından önce ise iki ülke arasında ”yüksek düzeyli
bir işbirliği komisyonu oluşturulması” ve ”dışişleri bakanlıkları diploması akademilerinin işbirliği yapmaları” konularında iki ayrı mutabakat muhtırasına imza attı.