Küresel isinmaya kitle imha silahi benzetmesi

Kanada'nin Montreal kentinde bugün baslayacak ve 180'den fazla ülkenin BM çerçevesinde katilacagi konferansta iklim degisikligiyle mücadelede gelecekte uygulanacak strateji tartisilacak.

Avrupa ülkeleri ve Kanada, 2010’a kadar sera etkisine yol açan gazlarin azaltilmasi konusunda yeni bir uluslararasi anlasmaya varilmasinin gerekli oldugunu düsünürken, bu konferansta böyle bir anlasmaya varmanin pek olanakli olmadigi görülüyor.
Bu konuda yeni anlasma istegi, 2001’de Kyoto’yu reddeden ve Montreal’deki konferansta da reddedecegini önceden açiklayan ABD engeliyle karsilasiyor.
Çin, Hindistan ve Brezilya gibi sanayileri hizla büyüyen ülkelerse bu konuda hakem rolü üstleniyor. Su anda Kyoto anlasmasi altinda kirlilige yol açan gaz salinimlarini azaltma yükümlülükleri bulunmayan bu ülkeler, gelecekteki bir anlasmanin gelismelerini frenlemesinden endise ediyorlar.
Avrupa ülkeleri ve Kanada’nin ise bu ülkelere orta vadede gaz saliniminin azaltilmasi konusunda zorlayici tedbir almalari yönünde israrci olmamalari ve böylece bu ülkeleri ikna etmeye çalismalari bekleniyor.
BM konferansi, 7 ve 9 Aralik’ta yüz kadar çevre bakanina ev sahipligi yapacak Kanada Çevre Bakani Stephane Dion için ise biraz sikintili basliyor. Kanada hükümeti bugün parlamentoda verilecek ve belki de düsmesine neden olacak bir soru önergesiyle karsi karsiya bulunuyor.

LORD MAY’IN UYARISI
Öte yandan, Montreal’de baslayacak konferans öncesi, Ingiliz Bilimler Akademisi Baskani Lord May’in açiklamalari, küresel isinmanin korkunç tehlikelerine dikkat çekiyor.
Lord May bugün yayimlanan konusmasinda, küresel isinmanin sonuçlarinin kitle imha silahlarinin sonuçlariyla karsilastirilabilecegini söyledi.
Denizlerin yükselmesinin, su rejiminin degismesinin, asiri doga olaylarinda görülen artisin, sellerin, kuraklik ve kasirgalarin artisina dikkat çeken Lord May, ”Bunlarin vahim sonuçlari, kitle imha silahlarininkilerle karsilastirilabilir seviyede” dedi.
Lord May, Katrina kasirgasinin verdigi zararin ABD’nin 2005’teki GSMH’sinin yüzde 1,7’sine karsilik geldigini ve Meksika Körfezi’nin Amerikan tarafinin yüzyil sonuna dek oturulamaz hale geldigini belirterek, ”Katrina’dan önce yapilan arastirmalar, okyanuslarin yüzey sicakliginin arttigini ortaya koyuyor. Bu durum, kasirgalarin sayisinin artisina degil, yogunluklarina büyük etkide bulunuyor” diye konustu.
Lord May, Montreal’deki iklim konferansi öncesinde yaptigi açiklamasinda, bu toplanti eger, sera etkisine yol açan gazlarin azaltilmasinin gerekliligi konusunda en azindan bir arastirmanin yapilmasini saglayabilirse yapici sonuçlanmis kabul edilebilecegini söyledi.