Konferansın sabahki Örgütlenmeler ve Deneyimler başlıklı ikinci oturumunda DEP eski milletvekili Ahmet Türk ile konferansın düzenleyicileri arasında bulunan Ümit Fırat arasında polemik yaşandı. Türk, Ümitin Hürriyet gazetesinde yer alan, konferansa şiddet taraftarlarının davet edilmediğine yönelik sözlerine tepki göstererek, Leyla Zanayı davet etmedik açıklaması daha konferans başlamadan konferansı tartışılır hale getirdi. dedi. Fırat ise Ben öyle demedim. Hürriyet yalan yazmış. karşılığını verdi. Fırat ile ilgili haberi yapan ve o sırada salonda bulunan Hürriyet Gazetesi muhabiri Sefa Kaplan ise Elimde kaset var. dedi.
Uluslararası Kürt İnsan Hakları Merkezi Kurucusu ve eski Başkanı Sertaç Bucak, konferansın Kürt Meselesinin Evrimi ve Tarihî Arkaplanı başlıklı ilk oturumunda terör örgütü PKKnın silahları bırakması gerektiğine dikkat çekerek, Silahlı mücadele Türkiyedeki statükocu güçlerin politikaları ile örtüşmektedir. Vanda yaşandığı gibi son üç gün içinde meydana gelen patlamalar bunu gösteriyor. Ancak Kürt sorunu olduğunu savunanların da bölücülükle suçlanması doğru değildir. diye konuştu. Sosyolog Dr. İsmail Beşikçi ise gazeteci Ali Bayramoğlunun Kürtlerin Ermeni soykırımı yaptığına yönelik iddiaları ile ilgili sorusuna şu cevabı verdi: Teşkilat-ı Mahsusa içinde Kürt unsurlar çoktur. Cezaevinden çıkarılmış, kendilerine mal mülk vaat edilmiş Kürtler, Ermeni soykırımına yoğun olarak katılmıştır. Burada devletin yönlendirmesi vardır. Kürtlerin kendi bağımsız iradeleri yoktur. Musa Anter gibi birçok Kürtün öldürülmesinde yine Kürtler tetikçi olarak vardır.
Panelin milliyetçilik konulu bölümünde Prof. Dr. Ahmet İnsel milliyetçiliğin dışlayıcı bir söylem olduğunu savunarak, Milliyetçilik ile barış tasarlanamaz. dedi. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ve gazetemiz yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise Türkçülük fikrinin Türkler tarafından üretilmediğini söyledi. Belki Kürtler, Türkçülüğe daha fazla katkı yapmıştır. diye konuşan Türköne şunları kaydetti: Cumhuriyeti Makedonyalılar ve Çerkezler kurdu ve milliyetçiliği devleti korumak için üretti. Türkçülüğün Esasları’ kitabının yazarı Ziya Gökalp de Kürt kökenliydi.
Öte yandan konferans katılımcıları Bilgi Üniversitesine gelirken Ressam Bedri Baykam ve Yurtsever Hareketi üyelerince protesto edildi.