Yaklaşık 1 saat 45 dakika süren ziyaret sonrası basına açıklama yapan Bakan Akdağ, Kiprianu ve heyeti ile Türkiye’de kuş gribi hastalığı sürecinin nasıl başladığını, nasıl geliştiğini, müdahalelerin nasıl olduğunu ve bu süreçte uluslararası örgütlerle yürütülen işbirliğini görüştüklerini kaydetti.
Dünyanın Türkiye’yi bu süreçte şeffaf bulduğunu belirten Akdağ, “Bütün dünyayı ilgilendiren önemli bir meselede hızlı davranmak, yerinde müdahale etmek ve
şeffaf bilgi sunmak son derece önemliydi” diye konuştu. Türkiye’nin hastalıkla ilgili tecrübesinin AB ve dünya açısından önemle değerlendirilebileceğini ifade eden Akdağ, Türkiye’ye
süreç boyunca seyahat kısıtlamasıyla ilgili hiçbir yaptırım ya da öneriden bahsedilmediğini hatırlattı. Akdağ, buna karşın bazı ülkelerde, bazı yetkililerin ya da medyanın ‘Türkiye’ye seyahat etmeyin’ açıklaması yaptığını da anımsattı.
Konuyla ilgili Avrupa Komisyonu ile işbirliğinin gelişerek devam edeceğini vurgulayan Akdağ, özellikle laboratuarlar arasındaki ortak çalışmanın devam edeceğini kaydetti.
“GRİP HAZIRLIK PLANI YENİLENECEK”
Türkiye’deki grip hazırlık planının edinilen yeni tecrübeler ışığında yeniden gözden geçirileceğini bildiren Akdağ, “Yaşadığımız süreç AB açısından işbirliğinin ne şekilde
gerçekleştirilebileceği ve önemi hakkında örnek teşkil etti. Bilimin gösterdiği doğrultuda, dünyanın bölgemizin ve Avrupa’nın bu meselenin üstesinden gelebileceğine eminim” şeklinde konuştu. .
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, şu anda tedavi gören hastalar arasında durumu ağır olan kişilerin bulunmadığını bildirdi.
“KENDİMİZİ GÜVENDE HİSSETMEMELİYİZ”
Markos Kiprianu, heyette yer alan Avrupalı uzmanların bir süre daha Türkiye’de kalarak çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti. Türkiye’nin sorun ortaya çıkarır çıkarmaz süratle hareket etmesinden memnuniyet duyduklarını kaydeden Kiprianu, “Bu tehdit dünya içinde büyük bir tehlike olduğu için işbirliği kaçınılmaz” ifadesini kullandı.
Şu anda durumun kontrol altında olduğunu belirten Kiprianu, “Virüs dolaştıkça kendimizi güvende hissedemeyiz, aldığımız tedbirleri azaltamayız. Hazırlıklı olunması büyük önem taşıyor” dedi. Kiprianu, Türkiye’deki olayla virüsü daha yakından tanıma fırsatı oluştuğuna işaret ederek, Türkiye’nin AB sürecinde Avrupa Sağlık ve Kontral Merkezi’nin güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığının ortaya çıktığını vurguladı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kiprianu, hastalık ile ilgili şeffaflığın Romanya ve diğer AB üyesi ülkeler tarafındanda gösterildiğini bildirdi. Türkiye’nin hastalıkla ilgili mücadelesine destek sağlamak amacıyla fon oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Kiprianu, bu fon ile Avrupa’nın Türkiye’ye verceği toplam desteğin 8.5 milyon euro olabileceğini
bildirdi. Kiprianu, konuyla ilgili Türkiye’nin bir veri tabanına dahil edileceğini kaydetti.
Kiprianu, bir gazetecinin seyahat kısıtlması olmamasına karşın bazı Avrupa ülkelerinde Türklere gurur kırıcı davranışlarda bulunulduğunu hatırlatan bir sorusu üzerine, seyahat kısıtlaması ile ilgili en son kararı devletlerin vereceğini hatırlattı. Kiprianu, gümrüklerde kontrollerin sıklaştırılmasının beklenebileceğini bildirdi.
Kiprianu, Yunanistan dahil hiçbir AB ülkesinde kuş gribi vakasına rastlanmadığına işaret etti.
Güney Kıbrıs’tan uzun süreden bu yana gelen en üst düzey yetkili olduğunu anımsatanlara Kiprianu, “Ben Kıbrıs Cumhuriyeti’ni temsilen değil, Avrupa komisyonunu temsilen burada bulunuyorum. Ayrıca Türkiye’nin müzakerelere başlamasına 25 ülke oy birliği ile karar verdi. Sorunların çözüme kavuşturulabilir” dedi