BALTIK ÜLKESİNDE SİYASİ ŞOK
Litvanya’da meydana gelen önemli gelişmeler arasında Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda’nın, Başbakan Gintautas Paluckas’ın görevinden istifa ettiğini açıklaması yer alıyor. Cumhurbaşkanı Nauseda, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Paluckas bu sabah beni aradı ve istifa ettiğini duyurdu” dedi. Paluckas henüz istifasıyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Ancak, istifanın, Paluckas’ın ailesine ait şirketlerde tespit edilen mali suçlarla ilgili sürdürülen soruşturma nedeniyle gerçekleştiği öğrenildi.
SOSYAL DEMOKRAT PARTİDE DE DEĞİŞİKLİK
Başbakan Paluckas’ın Litvanya Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanlığı’ndan da istifa edeceği belirtiliyor. Parti yönetiminin, önceki Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Mindaugas Sinkevicius’un liderliğine geçeceği öngörülüyor. Bu durum, partinin iç dinamiklerinde önemli değişiklikler yaratabilir.
Paluckas, geçtiğimiz yıl ekim ayında yapılan parlamento seçimleri sonrasında üç partili bir koalisyon hükümetini kurarak başbakanlık görevine başlamıştı. Şimdi, koalisyon hükümetinin çökmesiyle birlikte kabinenin de istifa etme ihtimali bulunuyor. Bu durum, Litvanya’nın siyasi geleceği üzerine önemli etkiler yaratabilir.
MALİ SUÇLARLA İLGİLİ SORUŞTURMA
Son olarak, Litvanya Mali Suçları Soruşturma Servisi’nin, sabah saatlerinde Gitanas Paluckas’ın kardeşi Danas Paluckas’ın eşine ait Dankora adlı şirkette arama gerçekleştirmesi dikkat çekti. Bu şirket, Avrupa Birliği destekleriyle Başbakan Paluckas’a ait bir firmadan batarya sistemleri satın almıştı. Bu gelişme, ülkede yükselen mali suçlar soruşturmasının önemli bir parçasını oluşturuyor.