‘Lodosla yasamayi artik ögrenmeliyiz’

BURSA - Türkiye'nin degisik noktalarinda etkisini gösteren Lodos, soba zehirlenmelere neden oluyor. Saglik Müdürlükleri ise uyariyor.

Bu arada sehir merkezinde saateki hizi 43 kilometre olan lodosun hizinin Uludag’in yamaçlarinda zaman zaman 70 kilometrenin üzerine çikmasi nedeniyle teleferik seferleri iptal edildi. Saglik Müdürlügü’nce “Lodos felaketimiz olmasin” basligiyla yapilan açiklamada, lodosun, kestane sekeri, Uludag ve seftali gibi Bursa’nin simgelerinden biri olmaya aday oldugu belirtildi.
Her lodosta 2- 3 kisiyi ‘baca gazindan kaybetmenin’ önemsenmez hale geldigine, insanlarin, ölenler kendi yakinlari olmadikça aci hissetmedikleri savunulan açiklamada, “Nasil depremle yasamayi ögrenmek zorundaysak, lodosla yasamayi da ögrenmeliyiz” denildi. Açiklamada, Bursalilarin lodoslu havalarda zarar görmemek için baca temizliklerini ve kontrolünü düzenli olarak yaptirmalari, gece sobalarini tamamen söndürmeleri ve soba içlerini bosaltmalari gerektigi vurgulandi.

Vatandaslarin süpheli bir durumla karsilastiklari anda zaman kaybetmeden bulunduklari odalari havalandirmalari ve “112 Acil Saglik Hizmetleri”ni aramalari gerektigine dikkat çekilen açiklamada, lodosta alinmasi gereken önlemler söyle siralandi: “Lodos esintisinin etkili oldugu süre boyunca gerekmedikçe sobaniz yakilmamali, yanmakta olan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmeli. Bina yanlarinda veya çati saçak altlarinda yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmeli. Rüzgar nedeniyle havalanmis ve çevrede uçusan sert cisimlerin olabilecegi her zaman akilda bulundurulmali. Kopan ve sarkan elektrik hatlarina yaklasilmamali ve bu gibi durumlar 186 No’lu telefondan elektrik ariza servisine bildirilmeli. Çökme veya yangin tehlikesinin bulundugu durumlarda derhal 110 No’lu telefondan itfaiye servisi aranmali. Ortaya çikabilecek acil saglik sorunlarinda derhal 112 No’lu telefondan acil yardim servisi, dogalgaz sebekesi ile ilgili ortaya çikabilecek sorunlarda ise 187 No’lu telefondan dogalgaz ariza servisine ulasilmali.”