Mantar; seker kalp damar hastaliklari ve aneminin düsmani

IZMIR - Hazmedilme degeri yüzde 72-83 arasinda olan mantar proteininin, insan beslenmesi için gerekli hemen hemen bütün aminoasitleri içerdigi belirtiliyor.

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Boztok, mantarin insan sagligini koruyucu B kompleks vitaminleri olan B1, B2, B3, B5, B7 ve C vitamini yönünden zengin oldugunu belirterek, yüksek oranda folik asit ihtiva ettiginden anemi olgularinin iyilestirilmesinde de kullanildigini ifade ediyor.

Ziraat Fakültesi’nce yürütülen “Iyi Tarim Uygulamalari” seminerinde mantar yetistiriciligi ve özellikleri hakkinda bilgi veren Boztok, mantarin kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakir yönünden azimsanmayacak ölçülerde mineral maddeler içerdigini vurguluyor.

Boztok, “Mantar, düsük karbonhidrat ve yag orani sebebiyle kalp ve damar hastaliklarinda, kandaki seker seviyesini düsürme özelligiyle de seker hastaliklarinda diyet ögesi olarak önerilmektedir.” seklinde konusuyor.

Mantar zehirlenmeleri konusuna da dikkat çeken Kaya Boztok, bütün bu üstün özelliklerine ragmen taninmayan mantarlarin yenmemesi, kültür mantarlarinin tercih edilmesini öneriyor.

Faydalari ve lezzetli bir gida maddesi olmasi sebebiyle mantarin üretim ve tüketiminin arttigini belirten Prof. Dr. Boztok, 120 ülkede mantar üretildigini belirtiyor.

Dünya çapinda 1965’te 350 bin ton olan mantar üretimi 2000’de 7.5 milyon tona yükselirken Türkiye’de 1973’te 80 ton olan üretim, günümüzde 30 bin tona yükselmis durumda.