Mavi Akim bugün resmen faaliyete geçiyor

SAMSUN - Türkiye ile Rusya arasinda 1997 yilinda yapilan hükümetlerarasi anlasma ile start alan Mavi Akim Projesi'nin resmi açilisi bugün Samsun'da yapilacak.

15 Aralik 1997 tarihinde Rus ve Türk hükümetleri arasinda imzalanan anlasma ile starti verilen Mavi Akim Projesi’nin resmi açilisi bugün Samsun’da gerçeklestirilecek. Töreni aralarinda çok sayida yabanci basin mensubunun da bulundugu 200’ün üzerinde gazeteci takip edecek.

Ögle saatlerinden itibaren Samsun’a gelecek olan Erdogan, Putin ve Berlusconi, buradan Samsun-Çarsamba Havaalani’ndan yaklasik 40 kilometre uzaklikta bulunan BOTAS Tesisleri’ne geçecek.

Burada, Mavi Akim Projesi’nin resmi açilisi temsili olarak gerçeklestirildikten sonra liderler daha sonra üçlü görüsme için bir araya gelecek. Törenin ardindan liderler Samsun’dan ayrilacak.

Faaliyet ‘resmen’ baslayacak

Törenle ‘resmen’ faaliyete geçecek olan Mavi Akim Projesi kapsaminda Türkiye, 2003 yilindan bu yana hattan dogalgaz sagliyor. Kendi alaninda bir çok ‘ilk’e imza atan Mavi Akim Projesi, bu alanda dünyadaki en önemli çalismalardan biri olarak kabul ediliyor.

Mavi Akim Projesi ile Rusya’nin Türkiye’ye saglamayi taahhüt ettigi gaz, Rusya’nin zengin dogalgaz rezervlerinin bulundugu Zapolyarnoye, Beregovoye sahalarindan, Birlesik Gaz Dagitim Sebekesi ile Izobilnoye bölgesine akitiliyor. Daha sonra Karadeniz’in yatagindan Samsun’a ulasan gaz, oradan da Ankara’ya sevkediliyor.

3 bölümde 1,265 kilometre boru hatti

Toplam uzunlugu 1,265 kilometreyi bulan ve üç ana bölümden olusan hattin Rusya kara bölümü Izobilnoye ve Djubga arasindaki 372 kilometreden olusuyor. Karadeniz geçisi, Djubga ve Samsun arasinda Karadeniz’in altindan geçen 24 inç çapinda 2 paralel hattan olusan 392 kilometre uzunlugundaki boru hattinin Türkiye bölümü ise Samsun-Ankara arasinda 501 kilometre uzunlugundaki hatti kapsiyor.

Hattin deniz geçisinin dösenmesinde derin bölgeler için 7 bin ton kapasiteli vinçle, bilgisayar kontrollü dinamik denge sistemine sahip 2 bin 500 metre derinlige kadar boru döseyebilen Saipem-7000 gemisi kullanildi. Sig bölgeler için de Castoro-8 gemisinden yararlanildi.

1,265 km uzunlugundaki boru hattinin Karadeniz bölümü, dünyada 2 bin 150 metre derinlige dösenen ilk boru hatti özelligini tasiyor.

392 kilometrelik Karadeniz geçisi ve Rusya Federasyonu topraklari içindeki 372 kilometrelik kismi, Italyan Eni grubu ve Gasprom arasinda kurulan insaat ve isletme ortakligi tarafindan gerçeklestirildi.

Hattin Türkiye kara bölümünü ise Öztas-Hazinedaroglu-Stroytransgas konsorsiyumu üstlendi.

Maliyeti 3.5 milyar dolar

Türkiye’nin 25 yil süre ile Rusya’dan kademeli artisla yillik 16 milyar metreküpe kadar dogalgaz alimini kapsayan proje, yaklasik 3.5 milyar dolara mal oldu.

Insaatin tamamlanmasinin ardindan boru hatti Aralik 2002’de düzenlenen tören ve teslim protokolü ile faaliyete geçirilirken, ilk gaz Subat 2003’de Türkiye’ye ulasti. Ilk fatura ise 2003 Mart ayinda geldi.

Mavi Akim Projesi’nden Samsun ve çevre iller basta olmak üzere uzun vadede 52 ilin yararlanmasi planlaniyor.