Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkökle görüşerek gerilimi yumuşatan Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Meclis Başkanı Bülent Arınçla bir araya geldi. Meclisteki görüşmenin bir bölümüne Şemdinli Araştırma Komisyonu üyeleri de katıldı. Erdoğan, AK Partili üyelere, Kamuoyuna düzenli açıklama yapın. talimatı verdi.
Cuma namazını Mecliste kılan Başbakan Erdoğan, namazın ardından TBMM Başkanı Arınçla sürpriz bir zirve yaptı. AK Parti Grup başkan vekilleriyle birlikte öğle yemeği yiyen Arınç ve Erdoğan, daha sonra yaklaşık 1 saat baş başa görüştü. Edinilen bilgiye göre ikili zirvede Şemdinli iddianamesinin yol açtığı kriz ele alındı. Görüşmenin son bölümüne TBMM Şemdinli Komisyonunun AK Partili üyeleri Enver Yılmaz ve Ayhan Sefer Üstün de katıldı. Açıklamalarla komisyonu zor durumda bırakan CHPli Ahmet Ersin hakkında Erdoğana bilgi veren Yılmaz ve Üstün, tutanakları Savcı Ferhat Sarıkayaya gönderdiği için eleştirilen Komisyon Başkanı Musa Sıvacıoğlunun yapacağı açıklamayı da Erdoğana gösterdi. AK Partili vekilleri dinleyen Erdoğan, daha dikkatli davranmalıydınız uyarısında bulundu. Ardından, Kamuoyuna düzenli açıklama yapın. Bu konuları Kızılcahamam kampında detaylı olarak ele alacağız. Hazırlıklı gelin. talimatını verdi.
Erdoğan ve Arınçla yapılan görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen TBMM Şemdinli Komisyonu Başkanı Musa Sıvacıoğlu, yaptığı işlemin arkasında durdu. Belgeleri göndermeseydik yargı engellenirdi. diyen Sıvacıoğlu, Van Başsavcılığının 16 Şubatta kendilerinden bilgi istediğini, bu talebe 20 Şubatta cevap verdiklerini söyledi. İddianame incelendiğinde savcının işadamını dinlediğinin açık biçimde görüldüğünü kaydeden Sıvacıoğlu, savcının elinde çok fazla delil bulunduğunu savundu. Kendisiyle ilgili hususun ön plana çıkarılarak TBMM iradesiyle kurulan komisyonun töhmet altında bırakılmasına bir anlam veremediğini vurgulayan Sıvacıoğlu, şöyle devam etti: CMUKa göre savcıların bilgi isteme hakkı var. Savcılıkça istenen tutanağın gönderilememesi halinde yargı faaliyetine engel olma, adaleti geciktirme durumuyla karşı karşıya kalınırdı ki bu, yargının faaliyetlerini yürütebilme, adaleti yerine getirmeye engel olurdu. Esasen suç olan budur.
Sıvacıoğlu, basın toplantısında Mustafa Kalemlinin TBMM başkanlığı döneminde yazdığı, Komisyonlar kamu kurum ve kuruluşlarıyla veya birbirleriyle doğrudan doğruya yazışabilirler. İşlerin sonuçlandırılması için gerekli bilgileri isteyebilirler. sözlerini içeren yazıyı örnek gösterdi. Sıvacıoğlu, Yapılan işlemde usul hatası bulunmamaktadır. Hiçbir komisyon Meclis Başkanlığı kanalıyla yazışma yapmaz. ifadelerini kullandı.
Savcı dinlediği bir tanığın ifadesini neden sizden istedi? sorusunu cevaplayan Sıvacıoğlu, savcıların dinlediği bir tanığın daha önce başka yerde verdiği ifadeyi talep edebileceğini, bunun yargının çalışma biçimi olduğunu söyledi. Sıvacıoğlu, başka bir yerde verilmiş ifadenin dosyaya eklenmemesi halinde bunun Yargıtay tarafından bozma nedeni sayıldığına işaret etti. AK Partili Sıvacıoğlu, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkayayı dinleme kararı almadıklarını bildirirken, Şemdinli iddianamesini de dava açıldıktan sonra e-posta yoluyla aldıklarını açıkladı.