AİLE DOSTU VERGİ POLİTİKALARI TALEBİ
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Özellikle çocuklu ailelerde aile dostu vergi politikasına geçilmeli ve gelir vergisi memurlar için yüzde 15’e sabitlenirken, ilave olarak evliler için yüzde 2,5, her çocuk için yüzde 2,5 düşürülerek, dolayısıyla 3 çocuk olduğunda gelir vergisi toplam 10 puan aşağı çekilmeli.” dedi. Yalçın, Memur-Sen Genel Merkezi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek çalışma hayatına dair gündemi değerlendirdi.
TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ
Haziran ayı itibarıyla 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine yoğunlaşacaklarını belirten Yalçın, “Bütün gayretimiz, emekçilerin milli gelirden düzgün pay almasıdır.” dedi. Kamu çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarını iyileştirmek için mücadele ettiklerini söyleyen Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde bu yılın “Aile Yılı” ilan edilmesinden dolayı özellikle kadın ve çocuklar konusunda bazı teklif ve taleplerinin olacağını vurguladı.
KADIN MEMURLAR İÇİN TALEPLER
Kadın kamu görevlilerine yönelik 10 başlıkta derledikleri talepleri, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine taşınacağını bildiren Yalçın, “Bugün itibarıyla toplu sözleşmede aldığımız kazanımlar boyutuyla baktığımızda eşi çalışmayan kamu görevlisine 2 bin 300 lira aylık ödeme söz konusu. 0-6 yaş aralığındaki çocuğa aylık 506 lira, 6 yaştan büyük çocuğa da 253 lira aylık çocuk yardımı ödeniyor. Bu rakamlar hakikaten çok sembolik ve küçük rakamlar yani hiçbir kıymeti yok. Onun için revize etmek ve güçlendirmek gerekiyor.” diye konuştu.
EMEKLİLİK VE HAKKI İYİLEŞTİRMELERİ
Yalçın, eş ve aile yardımının artırılması gerektiğinin altını çizerek, teşvikler boyutuyla prim desteği, emeklilik yaşı indirimi gibi bazı adımların atılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Memurlara çocuk sayısına göre ilave prim gün sayısı, yani yıpranma konusunda özendirme yapılması gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Birinci çocuk için 120, ikinci çocuk için 240 ve üçüncü çocuk ve sonrası için 360 gün emekliliğinde yıpranma olarak düşülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
YILLIK İZİNLER İLE İLGİLİ TALEPLER
Memurların yıllık izin süreleriyle ilgili de konuşan Yalçın, “Yıllık izin sürelerine, çocuk sayısına göre ilave gün eklenmeli. Mesela yıllık izne, birinci çocukta 5 gün, ikinci çocukta 10 gün, üçüncü çocukta 15 gün eklemesi yapılması gerekir.” dedi. Yalçın, kadın memurların, doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 olmak üzere 16 haftalık analık izni olduğunu hatırlatarak bunun 52 haftaya çıkarılmasını istediklerini kaydetti.
GELİŞEN ZORLUKLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Yalçın, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Analık izninin 52 haftaya çıkarılması taleplerine ilişkin soruya Yalçın, “İlk yıl çocuklarda anne sütüne erişim konusunda son derece önemli. Sağlıklı nesiller istiyorsak, çocuğun sağlıklı beslenmesini ve ilk bir yılı anneyle beraber geçirmesini istiyoruz.” dedi. Yalçın, 8. Dönem Toplu Sözleşme’ye dair beklentilerine ilişkin ise, “Hükümet, Merkez Bankasının enflasyon hedefi üzerinden masaya geliyor. Merkez Bankası diyor ki, enflasyon hedefim 2026’da şu, 2027’de de bu. Biz bu, sağlıklı bir yaklaşım değil diyoruz.” şeklinde konuştu.
MEMURLARIN HAKLARI VE GELİR ARTIRIMI
Yalçın, memurların maaşları ile emekli aylıkları arasındaki makasın arttığına dikkat çekerek, geçmişte kamudan emekli olunduğunda, çalışırken alınan maaşın yüzde 80’inin alındığını ancak bu oranın yüzde 50’nin altına düştüğünü belirtti. Emekli aylıklarının yükseltilmesi için gelirlerin emekli keseneğine tabi kısmının artırılması ve taban aylık konularının toplu sözleşme masasına götürüleceğini ifade etti.
GELECEK POLİTİKALARA DAİR BEKLENTİLER
Yalçın, birinci dereceye yükselen kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesi süreciyle ilgili, “Temennimiz, toplu sözleşmeye kalmaması. Önümüzde 7-8 aylık süre kaldı ve bunun, 31 Aralık 2025 itibarıyla hayata geçmiş olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.